Kıdem tazminatı fonu vergisiyle geliyor

EKONOMİ yönetiminin mevcut kıdem tazminatı sisteminde değişiklik yaparak, çalışanların kıdem hakkını oluşturulacak yeni bir fonda biriktirmeyi planlaması, fon endişesini yeniden gündeme getirdi. Üstelik Maliye Bakanlığı, kurulan ya da bundan sonra kurulacak tüm fonlardan vergi tahsil edilmesini garantiye alan bir düzenlemeyi Meclis'e sevk etti.

FONLARIN AKIBETİ AYNI Türkiye'de bugüne kadar çıkarılan Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Edindirme Fonu (KEY) ve İşsizlik Fonu başta olmak üzere hemen hemen tüm fonlar çıkış amaçlarına ulaşamadı. Tasarrufu Teşvik Fonu ile KEY'de biriken tasarruflar adeta buhar oldu. Çalışanlardan kesilen ve işsizlik döneminde kullanılmak amacıyla oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu ise bir anlamda devletin finansman açığını kapatan mekanizmaya dönüştü. 11 MİLYARI GAP'A GİTTİ İşsizlik Sigortası Fonu'nda bugüne kadar 39,8 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 73,5 milyar lira birikti. Fondan bugüne kadar 18,3 milyar lira harcandı, halen kasada 55,2 milyar lira bulunuyor. 18,3 milyarlık fon ödeneğinin 10,6 milyar lirasını Hazine GAP yatırımlarına harcadı. Maliye fon gelirlerinden son 6 yıldan bu yana her yıl yaklaşık 600 milyon lira vergi kesti. Fon'da işsizlik maaşı almak için bugüne kadar 3,2 milyon kişi başvuruda bulundu. 2,5 milyon işsize toplam 4,8 milyar lira ödeme yapıldı. ÖZERK YÖNETİM OLMALI Kıdem tazminatı için de şimdi yeni bir fon kurulması planlanıyor. Bu fon, İşsizlik Sigortası'ndan farklı olarak 'kişisel hesap'larda toplanacak. Dolayısıyla her çalışanın kıdem alacağı kendi hesabında görünecek. Ancak bu fonda biriken tüm tazminatlar ortak hesapta değerlendirilerek enflasyona karşı korunacak. Bunun için de birikimler başta Hazine kağıtları olmak üzere yatırım araçlarında değerlendirilecek. Fon'un gelirlerinin diğer fonlar gibi bir süre sonra buhar olmasından endişe ediliyor. Bunu önlemek için de fonun devlet yerine özerk bir kurum tarafından yönetilmesi isteniyor. Meclis'e gönderilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile İşsizlik Sigortası Fonu'ndan vergi alınması garanti altına aldı. Bu düzenleme kurulmuş ve kurulacak tüm fonların faiz gelirlerinin vergiye tabi olduğunu hükme bağladı. Tasarı Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 67'nci maddeye atıf yaparak hiçbir ayrım yapılmaksızın, istisna bile konsa fonlardan vergi alınacağını düzenliyor. Buna göre Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğu takdirde, çalışanların bu fonda biriken kıdem tazminatlarındaki gelir artışı üzerinden vergi alınmaya başlanacak. İşçi, işten atılmadıkça kıdem tazminatına 10 yıl boyunca ulaşamazken Maliye, bu paralardan her yıl düzenli olarak faiz vergisi tahsil edecek.

#

01 May 2012 - 00:17 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber