Kaya gazı için ilk ‘çatlatma’

TP, Trakya’da doğalgaz ve petrole alternatif kaya gazı için iki kuyuda ilk çatlatma operasyonunu bu hafta yapacak. Verim alınırsa hem yeni kuyular açılacak hem de özel sektör cesaretlendirilecek

TÜRKİYE Petrolleri (TP), Trakya’nın Hamitabat bölgesi yakınındaki sahasında doğalgaz ve petrole alternatif kaya gazı için iki kuyuda ilk çatlatma operasyonunu bu hafta gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çatlatma operasyonu için Amerikan merkezli Halliburton şirketinden teknik hizmet alınacak. İki kuyuda yapılacak çatlatma operasyonu sonrasında verim alınması durumunda, bölgede arka arkaya yeni kuyuların açılması bekleniyor.
Aynı zamanda, üretim yapılabilmesi durumunda bu bölgedeki mevcut altyapının da kullanılarak BOTAŞ veya diğer şirketlerin sistemine doğalgaz verilebileceği ifade ediliyor. TP’nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı operasyonunun özel sektör tarafından da takip edildiği ve başarılı olunması durumunda bu şirketler için de cesaret verici olacağına dikkat çekiliyor.
170 milyar metreküp
ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) 2013’te dünya kaya gazı haritasını ortaya koyduğu raporuna göre, Trakya bölgesinde yerinde kaya gazı miktarı 962 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bu miktarın 170 milyar metreküpü ekonomik anlamda üretilebilir konumda bulunuyor. Ayrıca, aynı bölgedeki 2 milyar varil olarak tahmin edilen kaya petrolünün 100 milyon varilinin üretilebilir durumda olduğu hesaplanıyor.
Türkiye’de aynı zamanda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 3.7 trilyon metreküp kaya gazı olduğu belirtilen söz konusu rapora göre, bu miktarın
481 milyar metreküpü çıkarılabilir bölümü oluşturuyor. Aynı bölgede, 4.6 milyar varil üretilebilir, 91 milyar varil de yerinde kaya petrolü olduğu tahmin ediliyor.

01 May 2017 - 08:09 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber