İşte mülteciler için harcanan para

Başbakanlık AFAD Başkanı Fuat Oktay, 1 milyon 650 bin mülteciye 5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirterek, Türkiye’nin, Amerika’ya oranla 8 kat daha cömert olduğunu söyledi

BAŞBAKANLIK

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Genel Merkezi’nde sivil toplum kuruluşları tarafından Suriyeli mültecilere yapılan yardımların daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla "Suriye İnsani Yardım Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı" yapıldı. Toplantıya Başbakanlık AFAD Başkanı Fuat Oktay başta olmak üzere Türk Kızılayı, Türkiye Diyanet Vakfı, Deniz Feneri, İHH İnsani Yardımlaşma Vakfı, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Yeryüzü Doktorları Derneği dahil 19 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Başbakanlık AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suriye ve Iraklı mültecilere yardımlar konusunda sivil toplum kuruluşlarının ilk günden buna yüreklerini ortaya koyduğunu belirtti. Sadece kamu kuruluşlarının değil sivil toplum kuruluşlarının da aynı özveriyle ve ciddiyetle desteklerini artırarak destek ettirdiklerini söyleyen Oktay, bu kapsamda bütün sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

"1 MİLYON 650 BİN SURİYELİ’YE KAPILARIMIZI AÇTIK"

"Bugün bizim doğum günümüz, yani AFAD’ın 5. yılındayız" diyen Oktay, "AFAD artık Türkiye’nin ortak gücü haline dönüştü. 5 yılda çok ciddi yol aldık, İnşallah önümüzdeki 5 yılda çok daha fazla yol alırız. Çok ciddi bir sistem kurucu kuruma dönüşmüş durumdayız" dedi.

Bugün aynı zamanda "18 Aralık Dünya Göçmenler Dayanışma Günü" olduğuna dikkat çeken Oktay, şöyle devam etti: "Bugün 1 milyon 650 bin Suriyeli’ye kapılarımızı, evlerimizi, sofralarımızı, yüreğimizi açmış durumdayız. Aynı şekilde Irak’tan gelen aynı samimiyet ve aynı sıcaklıkla kapılarımızı açmış durumdayız. Bizim için anlamlı bir gün. Birleşmiş Milletler raporlarına baktığımızda toplam gayri safi milli hasılasını insani yardımlar noktasında harcayan ülke sıralamasında ilk noktadayız. Bizden sonra gelen ikinci ülkeyle ilgili birinci Amerika, ikinci İngiltere, üçüncü sırada ise Türkiye var. Ama yapılan yardımları toplam milli gelir ile kıyasladığımızda Türkiye ile Amerika arasındaki fark 8 kat. Yani Türkiye Amerika’ya oranla 8 kat daha cömert. Böyle bir ülkenin hem kurumları hem de bireyleri olarak gurur duyuyoruz."

"MÜDAHALE NOKTASIN ORTAK BİR SİSTEM GELİŞTİRDİK"

Müdahale noktasında ortak bir sistem geliştirdiklerine dikkat çeken Oktay, "Kısmet olursa 2015 ayında bunu devreye alıyoruz. Bu, herhangi bir afette Türkiye’yi sıfırıncı dakikaya hazırlıyoruz’ dediğimiz bir sistemdi. Burada sivil toplum kuruluşlarımızın çok ciddi bir önceliği var" dedi.

Oktay, insani yardım sistemine yönelik yeni bir haber de verdi. Çok uzun zamandan beri üzerinde çalışılan gerek standartların belirlenmesi, afetlerde sivil toplum kuruluşlarının entegrasyonu gerekse akreditasyon sisteminin geliştirilmesiyle ilgili sona geldiklerini açıklayan Oktay, "Gerek bireysel boyutta gönüllülerin gerekse sivil toplum kuruluşlarının akreditasyonu konusunda sistemi en son aşamaya getirmiş durumdayız. Kısmet olursa Ocak ayı itibarıyla bunu yürürlüğe koymuş olacağız ve akreditasyon olayını sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili başlatacağız" ifadelerini kullandı.

"5 MİLYAR DOLAR YARDIM YAPTIK"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Oktay, "Yapılan harcamaların son rakamı nedir? Kış aylarındayız onların özellikle bu aylarda ihtiyaçları nelerdir?" sorusuna, "Birleşmiş Milletler standartlarında bugün itibarıyla 5 milyar dolar yardım yaptık. 1 milyon 650 bin kişiyi bugün itibarıyla misafir ediyoruz. Bunların 225 bin kişisini 22 kampımızda misafir ediyoruz. Orada BM standartları da demiyoruz artık AFAD standartları demeye başladık çünkü bizim standartlarımız BM standartlarının çok üzerinde. Orada da bir sistem kuruldu. Ama geriye kalan çok büyük bir bölüm şehirlerimizde, yine yoğunluklu olarak sınır şehirlerimizde ama onun ötesinde bazı metropol şehirlerimizde bir yoğunluk var. Hangi şehrimizde ne kadar olduğunu bugün itibarıyla düne göre çok daha iyi biliyoruz. Şehirlerimizde kalan kişinin 1 milyon 400 bini biyometrik kayıt altına alınmış durumda. Yani kim nerededir, nerede ikamet ediyor ve ihtiyaçları noktasında bundan sonra bu verileri çok daha net paylaşacağız. Ve ne kadarının ihtiyaçları karşılandığı ve yapılan yardımlarını nerelere ve kimlere gittiğine dair resmi çok daha net görmüş olacağız" karşılığını verdi.

Uluslararası boyutta yapılan yardımların sadece 265 milyon dolar olduğunu söyleyen Oktay, "Bugüne kadar her türlü kamuoyu oluşturulmasına rağmen uluslararası boyuttan yeteri kadar ses gelmedi. Hatta bugün de bu konuyla ilgili Avrupa’da bir toplantı var ama bu toplantılardan bugüne kadar ciddi bir sonuç çıkmadı, İnşallah bundan çıkar" dedi.

Sistemde kayıtlı rakımı yapılan yardım olarak ilan edebildiklerini belirten Oktay, "Yani 5 milyar dolarlık yatırımın içerisinde sivil toplum kuruluşlarımızın rakamı az gözüküyor. Sebebi de kayıt yapılmadığı için yapılabildiği kadarıyla gösterebiliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızın tamamı bize, bugüne kadar toplam 1 milyar doların üzerinde yardım yaptıklarını ifade ediyor. Şu ana kadar sivil toplum kuruluşlarımızın yaptıkları yardımların kayıtlı kısmı 400 milyon dolar. Halbuki toplamın içerisinde bu rakamın çok daha fazla olduğunu biliyoruz ama kayıtlara girmediği için bunu rahatlıkla açıklamıyoruz. Bu toplantıda hem fikir olursak ne kadar yardım yaptıklarını her platformda açıklıyor oluruz" açıklamasında bulundu.

"EZİDİLER TÜRKİYE’DEN BAŞKA CİDDİ YARDIM YAPAN ÜLKE YOK"

"5 milyar dolarlık yardım yalnızca sadece sınırdaki kamplarda kalan mülteciler için mi yapıldı?" sorusuna ise Oktay, "Hayır, sınır ötesine yaptığımız yardımlar da var. Bu maliyet Suriyeliler için Iraklıların dışında. Suriye tarafına Kızılay üzerinden gönderdiğimiz miktar da bunun içerisinde, kamplarla ilgili yatırımlarımız da bunun içerisinde" karşılığını verdi.

Türkiye’nin insani yardımlarda hiçbir zaman din, dil, ırk, coğrafya ayrımı gözetmediğini vurgulayarak, Türkmenler, Kürtler, Araplar ve Ermeniler’e her türlü yardımın yapıldığının belirtti.

Oktay, şöyle devam etti: "Gerek Kobani’den gerekse Irak’tan gelen Ezidiler dünya basınında ciddi bir kamuoyu oluşturulmasına rağmen Türkiye’den daha ciddi ve sistematik yardım yapan başka hiçbir ülke olmamıştır. Kobani’den gelen 200 bine yakın Ezidi’yi biz Türkiye’ye aldık, hepsini misafir ettik. Onlarla ilgili Suruç’ta kısmet olursa 2-3 haftaya kadar yeni bir kampımızı AFAD standartlarında açacağız. Ezidilerle ilgili hem Türkiye’de hem de Irak tarafında Zaho ve Duhok bölgesinde kamplarımızı açtık."

18 Ara 2014 - 16:30 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber