İşsizlik fonunda büyük artış

KIDEM taslağına, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48’inci maddesinde yer alan “prim” kelimesinin mevcut yasadan çıkarılmasını öngören madde eklendi. Bugün'ün haberine göre mevcut yasadan prim kelimesinin çıkması, işsizlikle mücadele amaçlı çalışmalara aktarılan yıllık kaynağın tam 1 milyar 497 milyon lira birden artmasını sağlayacak.

BAKANLARI KURULUNA YETKİ Mevcut yasaya göre halen bu amaçla fonun işçi, işveren ve devletin ödediği prim gelirlerinin yüzde 30’u, yani yıllık 1 milyar 556 milyon lirası işsizlikle mücadele çalışmalarına aktarılıyor. Yeni düzenlemeyle fonun sadece prim gelirlerinden değil, aynı zamanda faiz ve diğer gelirlerinden de yüzde 30 kesinti yapılıp projelere aktarılacak. Böylece işsizlikle mücadele için ayrılacak kaynak yıllık 3 milyar 53 milyon liraya çıkacak. Bakanlar Kurulu bu oranı isterse yüzde 50’ye çıkarıp 2 milyar liralık daha ilave kaynak sağlayabilecek. MESLEK EDİNDİRECEK İşsizlik fonundan yapılacak bu kesintilerle oluşan dev kaynak, hem işsizliğin azaltılması hem meslek edindirmeyi öngören projelerde kullanılacak. Bu kaynakla işsizler ve çalışanlar vasıflı işgücüne dönüştürülerek işsizlik riski düşürülecek. Ayrıca teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenen çalışanların başka alanlara yönlendirilmesi sağlanacak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler alınacak ve uygulanacak. İş koçlarının maaşları da bu kaynaktan ödenecek. Kıdem tazminatı taslağına, işsizlik sigortasından GAP yatırımlarının hızlandırılması için kesilen kaynakların geri ödenmesini sağlayacak bir madde de yer alıyor. Taslağa göre, fondan bu amaçla kesilen paraların iadesine 2014 yılında başlanacak ve son taksit 2029 yılında ödenecek.

#

23 Tem 2012 - 00:58 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber