İşçi ve emeklinin maaşı artacak

Türkiye, bugün sandık başına giderken, on milyonlarca kişinin gözü seçim sonrası atılacak adımlarda olacak. İşçisinden işsizine, emeklisinden çalışanına, polisinden askerine, öğretmeninden öğrencisine kadar farklı toplum kesimlerinin yüzü, seçimler öncesi verilen vaatlerin hayata geçmesiyle gülecek

ALINAN bilgiye göre, seçimler sonrası oluşacak parlamento denklemi ve kurulacak hükümete göre atılacak adımların, 2016'yla birlikte birçok yeniliği beraberinde getirmesi bekleniyor. İşte seçim sonrasını bekleyen kesimler ve beklentileri:

Gençlerin bursu 400 TL oluyor

 

- 6.1 milyonu bulan üniversite öğrencilerinin de gözü yeni kurulacak hükümette olacak. Üniversite öğrencilerinin bursunun 400 TL'ye çıkarılması gündeme gelmişti.

- Gençlere ücretsiz internet vaadinin hayata geçmesi halinde, milyonlarca kişi bedava bu imkana sahip olacak.

- Kendi işini kurmak için proje hazırlığında olan gençlerin de gözü seçim sonrası oluşacak hükümete yönelecek. Zira, projeye göre 50 bin TL'ye kadar ödeme yapılması, bu rakamın yetmemesi halinde 100 bin TL'lik kredi imkanı çıkarılması planlanan düzenlemelere yansıyacak.

 

Esnafa, çiftçiye büyük destek

 

- Milyonlarca esnaf da faizsiz kredi imkanlarını bekliyor. Esnafa, 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği verilmesi planlanmıştı.

 

- Çiftçiler, yemde ve gübrede KDV'nin kaldırılmasını beklerken, genç çiftçiler de, proje karşılığı 30 bin TL karşılıksız desteğin adımını gözlüyor.

 

Asgari ücrette 1.300 TL garanti

 

- Türkiye'de 5.5 milyon asgari ücretli çalışan bulunduğu belirtiliyor. Seçim döneminde farklı vaatler gündeme gelse de, asgari ücretliler, rakamın 2016'dan itibaren az 1.300 TL olmasını bekliyor.

 

- 256 bin Emniyet görevlisi, göstergeleriyle ilgili düzenlemeyi bekliyor. Polislerin, 2 bin 200 olan ek göstergelerinin 3 bine çıkarılması, hizmet tazminatının yüzde 25 artırılması vaatler arasında yer almıştı. Maaşlarda 580 TL'ye kadar zam olarak yansıyacak adım için gözler kurulacak hükümette olacak.

 

Taşeronda kadro umudu

 

- Er ve erbaş harçlığı bu aydan itibaren 100 TL'ye çıkarılıyor. Askeri okullardaki öğrencilerin harçlıkları ise 400 TL olacak. Uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkacak. Astsubay emeklilerinin intibakları da, seçim sonrası atılması beklenen adımlardan biri.

 

- Ağustosta atanamayanlar ve öğretmen adayları da, şubat ayı için alınacak kararı bekliyor.

 

- Tüm partiler, taşeron işçilere kadro konusunda vaatlerde bulundu. Sadece kamudaki taşeron personel sayısı 400 bini geçiyor.

 

Emekliye 1.200 lira ilave

 

- Emekliler, tüm siyasi partilerin hedefinde olan kesimlerden biriydi. 10 milyon emekli, yılda en az 1.200 TL ek ödeme almak ve maaş promosyonundan yararlanmak için seçimi bekliyor.

 

- Muhtar maaşlarının en az 1300 TL'ye yükseltilmesi, 54 bin muhtarı rahatlatacak.

- Çalışırken doğum yapan kadınlara, 'yarı zamanlı çalışma- tam ücret' imkanı sağlanması planlanıyor.

01 Kas 2015 - 13:20 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber