İmar Yönetmeliği değişti

Yeni yapılan binalarda emsale dahil edilmeyecek alanlar yeniden tanımlanırken, katlarda brüt alan tanımına nelerin dahil edileceği de belirlendi. Bu durum ise emsallerin yüzde 20 artmasına neden oldu

EYLÜL ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 48 maddesi değişti. Söz konusu yenilikler gayrimenkul geliştiricileri için değişikliklere neden oldu. EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Deniz Şahinkaya, bu değişiklikleri analiz etti.

YETKİ BAKANLIKTA

Yapılaşmaya ilişkin uygulamalar artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen tanım çerçevesinde yapılacak. İmar planları ve yerel idarelerce çıkarılacak yönetmeliklerle tip yönetmeliğe aykırı uygulama ve değişiklik yapılamayacak.

BELEDİYELERE KISITLAMA

Büyükşehirlerin imar yönetmelikleri yürürlükten kalkarken, büyükşehir belediyelerinin yetkileri kısıtlanıyor. Bununla birlikte, alt kademe planlarının, üst kademe planlarının kesinleştiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde üst kademe planlarına uygun hale getirilmesi zorunlu oldu. Aksi halde planlar uygun hale gelene kadar bölgelerde yapılaşma gerçekleşmeyecek ya da üst kademe planları onaylayan kuruluşlardan birine başvurmak gerekecek.

EMSAL ARTIŞI GELİYOR

Yönetmelikte bazı tanımlara açıklık getirilirken, bu imar artışını beraberinde getiriyor. Buna göre yapılarda emsale dahil edilmeyecek alanlar yeniden tanımlanarak netlik kazanıyor. Örneğin çöp ayrıştırma bacaları, su depoları, su sarnıcı, avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergolalar, zemin terasları ile açık ve kapalı otoparklar taban alanı ve emsal hesabına dahil edilmiyor. Katlarda brüt alan tanımına nelerin dahil edileceği belirtiliyor. Bu durum kat sayısına ve katın taban oturumuna göre değişirken, satılabilir emsal hesabında yüzde 15-20 artış olmasını sağlıyor. Örneğin emsali 2 olan bir parselin satılabilir alan emsali 2.3, hatta 2.4’e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle tapuları henüz teslim etmeyen inşaat firmaları parsellerine yeni binalar ve alanlar ilave etmek için revizyonlar yapıyor.

KATLAR YÜKSELİYOR

Ticari alanlarda zemin katların 4 buçuk metre, diğer katların 3,8 metre, konut alanlarında ise zemin katların 4 metre, diğer katların da 3 buçuk metre inşa edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Dolayısıyla tavandan tabana 2.60 metreyle sınırlı olan kat yükseklikleri artabiliyor.

STÜDYOYA METREKARE SINIRI

Stüdyo daireler artık eskisi gibi istenen büyüklükte inşa edilemeyecek. Çünkü yeni yönetmelikle dairelere minimum alan ve dar kenar kıstasları getiriliyor. Buna göre bir dairenin toplam alanı minimum 27 buçuk metrekare olabilecek.

ESKİ İMAR GEÇERLİ

Ruhsat süresi dolan ve inşasına devam edilen binalar için ilk ruhsat tarihindeki imar planı geçerli olacak. Ama ruhsat prosedürü yerine getirilecek. Ancak ilave kat veya ilave inşaat alanı talepleri olması halinde yürürlükteki imar planı hükümleri geçerli olacak.

KAPICILAR GERİ DÖNÜYOR

Katı yakıt kullanılan ve bağımsız bölüm sayısı 30’u geçen binalarda bir adet kapıcı dairesi, 75 bağımsız bölümü aşan binalarda iki kapıcı dairesi olma zorunluluğu getiriliyor. Doğalgaz veya akaryakıtla ısınan binalarda ise bağımsız bölüm sayısı 50’yi geçen binalarda bir, 150’yi geçen binalarda ise artık ikinci kapıcı dairesi inşa etme zorunluluğu bulunuyor.

HOME OFİSE İZİN YOK

Ticari alanlarda rezidans yapılamayacak. İmar planında sadece ticaret alanı olarak ayrılan yerlerde rezidans inşa edilmesine izin verilmeyecek. Yani artık rezidans konut kabul edilecek. Home-ofis olarak adlandırılan ama gerçekte ofis olarak kullanılan kavram tarihe karışacak.

PARKLARA EMSAL GELİYOR

Rekreasyon alanlarında inşa edilecek lokanta, spor sahaları gibi yapılar için iki kat sınırı getirilirken, kat yükseklikleri asma katlılarda 9,3 metreye, asma katlı olmayan binalarda ise 8,3 metreye yükseliyor. Böylelikle parklar ve eğlence alanlarına ilk kez emsal verilip yapılaşmanın nasıl olacağı netlik kazanıyor.

KAT BAHÇESİ ARTIK TANIMLI

İstanbul imar yönetmeliği ile gündeme gelen kat bahçesi artık tüm Türkiye için geçerli oluyor. Emsal hesabında yüzde 25 olarak belirlenen kat bahçeleri sınırı yeni yönetmelikle yaklaşık yüzde 20'ye düşürülüyor. Eskiden ortak alandan ulaşılması şart olan kat bahçelerine artık daireden ulaşılabiliyor.

07 Şub 2014 - 23:20 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber