Ilısu Barajı'nın gövdesi tamamlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, GAP'ın vizyon projesi Ilısu Barajı'nın gövdesi tamamlandı

DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, GAP'ın vizyon projesi Ilısu Barajı'nın gövdesi tamamlandı.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütlerinin hedefi olan birçok kez saldırıya maruz kalan, Türkiye'nin vizyon projelerinden Ilısu Barajı'nın gövde dolgusunun yüzde 100'ünün tamamlandığını söyledi.

Irak ve Suriye'den Tunceli'ye kadar uzanan dağlık alanda saklanmaya ve terör eylemleri yapmaya çalışan terör örgütü PKK'nın geçiş güzergahında olması nedeniyle Ilısu Barajı şantiyesinin defalarca hedef haline geldiğini vurgulayan Acu, şöyle konuştu:

"Can güvenliği nedeniyle işçiler defalarca iş bıraktı. Bununla birlikte ülkemizin bu tür projeleri yapmasını hazmedemeyen bazı kesimler, birçok defa 'Barajın derhal durdurulmasını' talep etti. Gerekçe, bölgedeki kültürel mirasın barajdan etkilenecek olmasıydı. Ama bizler bütün olumsuzluklara rağmen yılmadan, gece gündüz demeden ve mesai mefhumu gözetmeden çalıştık ve hamdolsun barajın gövdesini fen ve sanat kaidelerine uygun olarak tamamladık."

BİTİŞ MALİYETİ 7 MİLYAR LİRA

Ilısu Barajı'nın dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci, kurulu güç bakımından Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı olduğunu vurgulayan Acu, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olduğuna işaret etti.

Acu, temelden 135 metre yükseklikteki barajın, kurulu gücünün bin 200 megawatt, yıllık enerji üretimi ise 4 milyar 120 milyon kilowatt saat olduğunu, sadece enerji üretiminden ülke ekonomisine yıllık 1,3 milyar lira katkı sağlanacağını belirterek, projenin bitiş maliyetinin 7 milyar lira olmasının beklendiğini kaydetti.

TARİHİ VE KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI İÇİN 350 MİLYON LİRA HARCANDI

Öte yandan Ilısu Baraj gölü altında kalacak yerleşim yerleri ve kültür mirasları için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Bu kapsamda, tarihi ve kültür varlıklarının korunması için 350 milyon lira, yeniden yerleşim çalışmaları için ise 2 milyar 750 milyon lira ödenek harcandı.

Er Rızk Cami, Süleyman Han Camisi ve mimari unsurları, Koç Camisi ve mimari unsurları, Kızlar Cami, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesinin yanı sıra Hasankeyf'te bulunan anıt eserlerin taşımasında SMPT araçlarının kullanılacağı iki farklı yöntem öngörüldü. 
Bin 150 ton ağırlığındaki, 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi, kaydırma olmaksızın 15 Mayıs'ta yapıya herhangi bir zarar verilmeden başarıyla taşınmıştı.

29 Tem 2017 - 14:53 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber