İhracat talebi fiyatları uçurdu

Son bir haftada iç piyasada yumurta fiyatlarının tavan yapmasının nedeni anlaşıldı

ÇEVRE ülkelerde görülen kuş gribi vakaları, talebin yönünü Türkiye'ye çevirdi. Geçen yıl 22 dolara ihraç edilen 12 koliden oluşan yumurta paketinin fiyatı 36 dolara çıktı.
Yumurta fiyatlarının son bir haftada yükselmesinin nedeni anlaşıldı. 30 yumurtalı koli fiyatının 8 liradan 15 liraya çıkmasının nedeni ihracat talebi. Çevre ülkelerde görülün kuş gribi vakaları Türkiye'de yumurta üreticilerine ilgiyi yeniden artırdı. Üreticiler bir dönem hakim oldukları pazarda yeniden fiyat belirlemeye başladı.
Geçtiğimiz hafta İran'da rastlanan kuş gribi vakası sonucu 513 binden fazla tavuk telef oldu.Yine Uzak Doğu, Rusya ve Asya'da vakalar tek de olsa hayvanlarda görüldü. Bu gelişmeler başta Irak olmak üzere çevre ülkelerin yumurta ihtiyacının Türkiye'den karşılanmasına neden oldu. Türkiye'de Afyon, Kayseri, Amasya ve diğer illerde talebin karşılanmasında sıkışıklık yaşandı. Yumurtanın 12'li koli fiyatı da 36 dolara kadar çıktı.
FARK 10 DOLAR
Kendi ülkelerinde kuş gribinin görülmesi üzerine İranlı tüccarların Türkiye'de bazı illerde 12'li koliden oluşan yumurtayı 32 dolardan bağladığı dikkat çekti. Ancak yumurta fiyatlarının bu seviyelerde kalmadığı, 34-36 dolara çıktığı belirtiliyor. Geçen yılın fiyatı 18-22 dolar olarak veriliyor. Talep yoğunluğu 12'li kolide farkı ise 10 dolara çıkardı.
2,6 DOLAR ERBİL'DE 11 DOLARA ÇIKIYOR
Erbil'de yumurtanın koli fiyatı 13 bin dinarı buluyor. O da yaklaşık 10 dolar ediyor. Türkiye'den 12 kolisini 32 dolara alan Erbilli bir esnaf bir kolisi yaklaşık 2,6 dolara mal olan yumurtaları Erbil'de 11 dolara satıyor. Geçen yıl Erbil'deki bu pazar, Türkiye'deki kuş gribi abartıları nedeniyle İranlı yumurtacıların eline geçmişti. Bu pazara İranlıların mal yetiştiremediği görülmüştü. Bu pazar şimdi Türk yumurta üreticilerinin eline geçti.
TÜRKİYE 1.2 MİLYAR TL ZARAR ETMİŞTİ
Türkiye'de 2015 yılında Balıkesir'de 'lokal' olarak ortaya çıkan kuş gribinin faturası yumurta ve kanatlı hayvan üreticisi sektöre geçen yıl 1.2 milyar liraya mal olmuştu. Türkiye'de AB standardı üzerinde üretim yapan 20 kesimhane var ve ihracat yapabilecek sertifikaya sahip.
İRAN'DA 4 ÇİFTLİKTE ÇIKTI
İran'da Tahran çevresinde kuş gribi tespit edildi. İran'da 4 çiftlikte kuş gribine rastlanması nedeniyle 513 binin üzerinde tavuk itlaf edildi. Uzmanlar, göçmen kuşların güzergahında olmadığı için Türkiye açısından herhangi bir riskin bulunmadığına dikkat çekiyor.

09 Ara 2016 - 06:51 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber