Hyundai bayilerine rekor ceza

Rekabet Kurulu, Hyundai bayileri hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı

Kurul, 14 hyundai bayisinin “Kalite İstikrar Programı” çerçevesinde araç ve aksesuar satışfiyatlarının ve satış koşullarının ortaklaşa belirlenmesi suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiğine karar vererek, toplam 1 milyon 654 bin 240 TL düzeyinde para cezası verilmesini karara bağladı.

Rekabet Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul’da faaliyet gösteren Hyundai bayileri tarafından oluşturulan Kalite İstikrar Programı çerçevesinde araç ve aksesuar satış fiyatlarının ve satış koşullarının ortaklaşa belirlenmesi suretiyle 4054 sayılı Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma, İstanbul’da faaliyet gösteren Hyundai bayileri arasında “Kalite İstikrar Programı” çerçevesinde yapılan anlaşma ile Hyundai marka araçların fiyatlarının sabitlendiği, bu fiyatlara uymayan bayilere cezai yaptırım uygulandığı iddiası üzerine yürütülen önaraştırma sonucunda açılmıştı.

Soruşturma safhasında Kalite İstikrar Programı adı altındaki yapılanma ile bayiler arasında araç ve aksesuar satışlarına yönelik fiyat birlikteliği sağlanıp sağlanmadığı ve anlaşmanın uygulanması için oluşturulan denetim mekanizması incelendi.

14 BAYİYE CEZA


16 Aralık2013 tarihinde Rekabet Kurulu’nca dosyanın müzakeresi sonucunda; tasfiye halinde As Gündüzler Otomotiv Pazarlama, As Otomotiv ve Kiralama, A.T.M. Otomotiv Sanayi, Bayraktar Otomotiv İnşaat ve Petrol Ürünleri, Bikam Servis Oto Onarımı, Coşkun Oto Alım Satım, Elmas Otomotiv İnşaat Sanayi, Erk Mağazacılık ve Otomotiv, Hunko Motorlu Araçlar Sanayi, Karalar Motorlu Araçlar İnşaat Taahhüt Gıda Sanayi, Kaynak Otomotiv Sanayi, Maslak Otomotiv Sanayi, Tuna Otomotiv Ticaret, Uçar Otomotiv Turizm tarafından “Kalite İstikrar Programı” çerçevesinde araç ve aksesuar satış fiyatlarının ve satış koşullarının ortaklaşa belirlenmesi suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiğine, bu nedenle adı geçen teşebbüslere idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Buna göre 2012 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren binde 3’ü oranında olmak üzere As Otomotiv ve Kiralama’ya 51 bin 466,21 TL, A.T.M. Otomotiv Sanayi ve Ticarete 144 bin 146,44 TL, Bayraktar Otomotiv İnşaat ve Petrol Ürünleri Sanayi’ne 243 bin 549,36 TL, Bikam Servis Oto Onarımı ve YedekParça’ya 3 bin 293,59 TL, Coşkun Oto Alım Satım’a 206 bin 591,38 TL, Elmas Otomotiv İnşaat Sanayi’ne 214 bin 143,29 TL, Erk Mağazacılık ve Otomotiv’e 193 bin 796,82 TL, Hunko Motorlu Araçlar Sanayi’ye 120 bin 590,93 TL, Karalar Motorlu Araçlar İnşaat Taahhüt Gıda Sanayi’ne 8 bin 251,84 TL, Kaynak Otomotiv Sanayi’ne 102 bin 916,20 TL, Maslak Otomotiv Sanayi’ne 177 bin 611,48 TL, Uçar Otomotiv Turizm Sanayi’ne 184 bin 819,33 TL ceza kesildi.

2010 mali yılı sonunda oluşan ve kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren binde 3’ü oranında olmak üzere tasfiye halinde As Gündüzler Otomotiv Pazarlama İnşaat ve Taahhüt’e 3 bin 63,66 TL para cezası verildi. Böylece biri tasfiye halinde olmak üzere toplam 14 bayiye toplam 1 milyon 654 bin 240 TL düzeyinde para cezası verildi.

DİĞERLERİ

Buna karşılık Aşiyan Motorlu Araçlar Servis, Atik Oto Satış-Tamir ve Bakım Servisi, Dumankaya İnşaat, Karoto Otomotiv, Mates Otomotiv Turizm Sanayi tarafından 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilmediğine, Ekol Otomotiv Petrol Nakliyat Sanayi, Gör-Tan Otomotiv Turizm Sanayi, Master Turizm Yatırım ve İşletmecilik tarafından 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiğine dair yeterli bulguya ulaşılamadığına, bu nedenle anılan teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verildi. İlgili Karar’ın yargı yolu Ankara İdare Mahkemeleri olmak üzere gerekçesi daha sonra tebliğ edilecek.(ANKA)

18 Ara 2013 - 16:04 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber