Hamdi Akın'dan havalimanı açıklaması

Bursa’da konuşan Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İstanbul’a 3’üncü havalimanı ile ilgili görüşlerini açıkladı. Hamdi Akın'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu TAV Havalimanları 3. havalimanı ihalesine girmişti

'BURSA'DA Sivil Toplum Kurumları Arası Diyaloğun Geliştirilmesi’ konulu Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ’Bursa markalaşma yolunda bir adım daha - İş hayatında yeni projeler üretmek-inovasyon’ konulu konferans yapıldı. Holiday Inn Otel’de gerçekleştirilen etkinliğe konuk olarak Akfen Holding ve TAV HavalimanlarıHolding Yönetim Kurulu BaşkanıHamdi Akın katıldı.

'ATATÜRK HAVALİMANI İLE KOORDİNELİ BİR HAVALİMANI DOĞRU OLURDU'

Konuşmasında 3’üncü havalimanında yaşanan sürecin sorulması üzerine ise Akın, burayı da TAV çalışanlarının yapacağını söyledi. Başka türlüsünün macera olacağını söyleyen Akın, "Biz bu havalimanının karşılığında aynı Londra’da anlattığım gibi Atatürk Havalimanı’na 3’üncü bir pist yapılsın diye çok uğraştık. Çok çalıştık. Olmadık yerlerde projeler, maketler hazırlattık. Bu da mümkündü. Türk Havayolları da böyle istiyordu. Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini 100 - 120 milyon yolcuya kavuşturmak için tabi ki o da bir gün dolacaktı" dedi. "İstanbul’a 3’üncü bir havalimanı elbette lazım" diyen Akın, yapılacak havaalanını kendisi olsa bu kadar büyük tutmayacağını söyledi. Akın, şöyle devam etti:

YAPILABİLİR TUTARDIM

"Daha yapılabilir tutardım. Daha basit, Atatürk Havalimanı’nda oluşacak köpüğü buraya alırdım. Kapasite fazlasını. Ondan sonra yavaş yavaş büyütürdük. Bir kerede değil. Terminal binası yapardım. Bir pist yapardım, Terminal binası büyütülebilirdi. 1, 2, 3, 4 terminal olurdu. Bütün dünya terminallerinde olduğu gibi. Sonra pistler ilave ederdim. Arsayı büyük tutmakta mahsur yok. Yapılabilir ulaşabilir bir hedef olurdu. 10 milyar euroluk olunca, ihaleye giren az oluyor. Rekabeti kısıtlıyorsunuz. İki üç firmada kalıyor. Bunlar eleştiri değil, olup bittiği için anlatıyorum. Bu kadar büyük parayı bulmak çok zor. Buna özkaynak da lazım. Bunun her halükarda yüzde 20’si özkaynak olması lazım. 2 milyar euro özkaynak olmak zorunda. 2 milyar euro cebinizden para koymanız lazım ki bankalar size 8 milyar euro kredi verebilsin. O 2 milyar euro kimsede olmadığı için 5 kişi biraraya gelmek zorunda kalıyor. 5 kişi bir araya gelmek zorunda kalınca yönetimde kaos da olabilir. Anlaşma da olabilir. Doğru yapılan ortaya çıkmıyor. Onun için çok büyük tutmak yerine daha ufak yapılıp zaman içinde büyüseydi. Çünkü bir laf vardır havacılık alanında ’Dünyada bitmiş havalimanı yoktur’. Dünyada siz bunu yapsanız bittiği zaman bitmemiş olacak yine bir tarafından bir eksik olacak."

90 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPIYORUZ

80 yıl geçmesine rağmen Atatürk Havaalimanı’nda hala inşaat olduğunu kaydeden Akın, "7 yıl sonra da terk edeceğiz. Yani bir iki günlük kaos yaşanmasına tahammül yok. Yeni bir terminal binası yapacağız. 2020’de bıracağız. 90 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Terminal binası yapıyoruz. Çünkü terminal sıkışması başladı. Freeshopta huzur yok. Kuyruklar oluşmaya başladı. 6 sene var ne diye bu kadar cebimizden para harcayalım diyebiliriz. Sözleşmesel hakkımız bu bizim ama TAV olarak biz bunu yapamayız" dedi. Konuşmasında inşaat işlerinde de önemli gelişmeler yaşadıklarını söyleyen Akın, TAV İnşaat’ın da Arap yarımadasında ilk sırada yer aldığını sözlerine ekledi.

17 Ara 2014 - 13:24 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber