Gündelikçinin sigortası SMS ile yatırılabilecek

SGK'nın GSM operatörleriyle imzaladığı protokolle, ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanların sosyal güvenlik bildirim ve ödemeleri SMS yoluyla yapılabilecek

SOSYAL Güvenlik Kurumunun (SGK) GSM  operatörleriyle imzaladığı protokol sayesinde, ev hizmetlerinde ayda 10 günden az  çalışanların sosyal güvenlik bildirim ve ödemeleri SMS yoluyla yapılabilecek.  
 Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılanların sosyal güvenlik  bildirimlerini kolaylaştırmak isteyen SGK, bildirim ve ödemelerin mobil  telefonlarla yapılmasını sağlamak için GSM operatörleriyle iş birliğine gitti. 
Yapılan görüşmelerin ardından taraflar arasında, "Ev Hizmetlerinde 10  Günden Az Çalışanlar İçin SMS Yolu İle Bildirim ve Mobil Ödeme Projesi"nin hayata  geçirilmesi için protokol imzalandı. 
  Protokolle, evinde 10 günden az sigortalı çalıştıracak kişi, bir  defaya mahsus TC kimlik numarasını "5510"a SMS atarak kendisini "çalıştıran"  olarak kaydettirecek. Daha sonra ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalıştıracağı  kişinin TC kimlik numarası ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini de yine  "5510"a SMS atıp, sigortalı için tescil kaydını oluşturacak. 
 Sigortalı çalıştıran kişinin, sigortalının kaydının yapıldığı ve 1  lira 10 kuruş günlük sigorta primi ve 1 lira hizmet bedelinin telefon faturasına  yansıtılacağı yönünde SMS'i onaylamasıyla da hem sigortalı tescili hem de sosyal  güvenlik tahsilatı tamamlanmış olacak. 
  Diğer alanlarda da uygulanacak 
 Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, mevcut sistemde ev  hizmetlerinde 10 günün altında çalıştırılanların sosyal güvenlik bildirimlerinin  belgeyle yapıldığını anımsatarak, GSM operatörleriyle ortaklaşa geliştirdikleri  uygulamayla, söz konusu kapsamda çalışanların bildirimlerinin artık SMS ile  yapılabileceğini bildirdi. 
Yeni uygulamanın hem vatandaşlar hem de SGK için faydalı olacağını  ifade eden Açıkgöz, "Bu uygulama bizim için şimdilik deneme niteliğinde. 1-2  aylık sürecek deneme çalışmalarının ardından hizmete sunacağız. Olumlu sonuçlar  aldıktan sonra diğer alanlarda da faydalanacağız." dedi.
 Dünyaya örnek proje olarak sunulacak
  Turkcell Ödeme Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Ayşe Melike Kara, vatandaşın  kamuya yapacağı ödemelerde SMS yöntemini kullanmasının büyük kolaylık  sağlayacağını belirterek, bunu SGK ile gerçekleştirecek olmalarının da önemli  olduğunu söyledi. 
 Türk Telekom Dijital Ödeme Hizmetleri Direktörü Zeynep Bosna ise bir  süredir üzerinde çalıştıkları projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti  dile getirerek, primleri SMS yolu ile ödemenin kolay olduğu kadar güvenli  olduğuna da dikkati çekti. 
 Vodafone Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Emre  Kanaat da uygulamanın hem Türkiye hem de dünyada bir ilk olduğunu dile getirerek,  "Bu projeyi dünyaya örnek olarak sunacağız." diye konuştu.

28 Eki 2016 - 11:29 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber