Gıda hesabında geri adım

Tartışılan enflasyon sepetinde gıdanın payının yüzde 20’nin altına ineceği sözleriyle tartışma yaratan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de karşı çıkması üzerine sözlerine açıklık getirdi

ZEYBEKCİ, “Hükümet enflasyon sepetindeki oranları Ekonomi Bakanı’nın demesiyle belirlemez. Bu, ekonomi kurallarına aykırı” dedi.
'YÜZDELİK DİLİMİ ANKET BELİRLİYOR'
Bakanı Zeybekci, enflasyon sepetinde gıdanın payının yüzde 24’ten 20’nin altına ineceği sözleriyle başlayan tartışmaya önceki gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılmış ve Twitter üzerinden, “Bir müdahale söz konusu değildir, asla olmayacaktır” açıklamasını yapmıştı. Zeybekci tartışma yaratan ve Şimşek’in de karşı çıktığı sözlerine açıklık getirdi. Zeybekci, hükümetin enflasyon sepetindeki oranları, özellikle Ekonomi Bakanı’nın “enflasyon sepetindeki gıdanın ağırlığı yüzde 20 olsun” diye bir şey belirlemesinin ekonomi kurallarına aykırı olduğunu, böyle bir müdahalenin söz konusu olamayacağını, enflasyon sepetinde hangi ürünün yüzde kaç ile temsil edileceğinin anketlerle belirlendiğini söyledi.
'YÜZDE 24 GERÇEKÇİ DEĞİL'
Zeybekci, “Benim dikkat çekmek istediğim konu şu. Türkiye’nin 3 bin Dolar'lık kişi başına düşen milli geliri zamanında eğer gıdanın enflasyon sepetindeki payı yüzde 29’lar seviyesindeyse, bugün 9 bin 300-9 bin 500 Dolar seviyesine gelmiş. Kişi başına düşen milli gelirimiz bu haldeyken enflasyon sepetindeki gıdanın payının yüzde 24 olmasını gerçekçi bulmuyorum” dedi. Tespitlerin anketle yapılacağını belirten Zeybekci, sapmasız ve doğru sonuçlara ulaşmak için anket ve örneklem metodolojisinin gözden geçirilmesinde fayda olabileceğini söyledi.
'FAİZ MALİYETİ VAR'
Zeybekci, yıl sonu itibarıyla enflasyon sepetindeki ağırlıkların güncelleneceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan şunu da söylemek istiyorum, benimle aynı milli gelir oranına sahip ülkelerden mesela Meksika’da gıdanın toplam sepetteki oranı yüzde 18 seviyesinde. Bulgaristan, Macaristan, Romanya’ya bakıyorum. Bunlar bana benzer ülkeler. Litvanya, Slovenya’ya bakıyorum. Buralarda da yüzde 18, yüzde 19, yüzde 20 aralığında. Türkiye olarak söylemeye çalıştığım şu, yaş sebzenin de içinde olduğu gıda ürünlerinin spekülasyon amacıyla, mevsimsel etkilerinin çok fazla bir şekilde sepete yansıdığı. Böyle bir oranın çok daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu anket çalışmaları sorgulanmalı. Yani o ülkelerde yüzde 18-20, maksimum yüzde 21 iken, bende neden yüzde 24? Ondan sonra sivri biber fiyatları arttı, enflasyona etkisi 0.30. Faiz maliyeti var. Bunu söylemeye çalışıyoruz. Yöntemi konusunda kesinlikle tartışma yok. Anketlerin sonuçları dünyadaki gelişmelere uymuyorsa, anketi sorgulamam gerekiyor.”
MEHMET ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?
Başbakan Yardımcısı Şimşek de, enflasyon sepetiyle ilgili tartışmalara Twitter üzerinden katılmıştı. Şimşek, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının azaltılmasıyla ilgili olarak Twitter hesabı üzerinden, “TÜFE sepetindeki ağırlıklar hane halkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale söz konusu değildir, asla olmayacaktır” açıklaması yapmıştı.

20 Eki 2016 - 21:44 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber