'Fiyat indirimi tuzağına girdik'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, Nisan ayında aşırı artış gösteren domatesin fiyatına aylık olarak değil, yıllık olarak bakılması gerektiğini söyledi

SÜLEYMAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek fiyatına sınır getirme düşüncesini de son derece yanlış bulduğunu ifade etti.
'EKMEK FİYATINA SINIR GETİRMEK YANLIŞ'
ATSO Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis salonunda gerçekleştirildi. ATSO Başkanı Davut Çetin’in sağlık sorunlarından dolayı katılamadığı mecliste konuşan ATSO Başkan Yardımcısı Hacısüleyman, tarım, turizm ve enflasyon konuları hakkında açıklamalarda bulundu. Süleyman, Nisan ayında enflasyonun günah keçisi olarak görünen domates fiyatına, yıllık olarak bakılması gerektiğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek fiyatına sınır getirme düşüncesinin ise yanlış olduğunu ileri sürdü.
'TERÖRİZM SİBER SALDIRIYLA YAPILACAK'
İnovasyon yılı kapsamında ATSO’nun kurduğu sanayi 4.0 grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Hacısüleyman, geçen hafta dünyada gerçekleşen siber saldırıların önemine değindi. Gelecekte savaş ve terörizmin siber saldırılarla gerçekleşeceğini kaydeden Hacısüleyman, “Bir ülkede bilgisayarları kilitlediğinizde, haberleşmeyi kestiğinizde, uçakları uçamaz hale getirdiğinizde o ülkeyi esir almanız kolaylaşır. Sanayi 4.0’ın önemli konularından birisi siber güvenliktir ve Türkiye bu konuları daha yeni ele alıyor. Antalya için sanayi 4.0 kadar düşünmemiz gereken konular tarım 4.0 ve turizm 4.0’da olmalıdır” dedi.
'ÖNEMLİ OLAN KALİTELİ EKMEĞE ULAŞMAK'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmek fiyatına sınır getirme düşüncesinin son derece yanlış olduğunu öne süren Hacısüleyman, “Bilindiği gibi birçok ilde halk ekmek fabrikaları ekmeği küçük fırınlara göre daha ucuza mal edebiliyor. Fabrika maliyeti dikkate alınarak ekmekte tek fiyat geçerli olursa küçük fırınlar ekmek üretemez hale geleceklerdir. Oysa ekmekte fiyat kadar önemli konu tüketicinin kaliteli ekmeğe istediği gibi ulaşması olmalı. Ekmek gibi temel gıdalarda asıl sakınca düşük fiyat için kalitenin, standardın düşürülmesi. Çünkü halk sağlığı söz konusu. Bu nedenle ekmeğe genel bir tavan fiyat uygulaması yerine, halk ekmek fiyatı ile fırın fiyatı ayrı tutulmalı” diye konuştu.
'ENFLASYONUN GÜNAHI DOMATESE YÜKLENDİ'
Nisan ayında fiyatında ciddi bir artış gerçekleşen domatesin fiyatına yıllık olarak bakılması gerektiğini ifade eden Hacısüleyman, domates ve sebzedeki artışın sadece 1-2 aylık bir artış olduğuna dikkati çekti. Hacısüleyman, “Nisan ayı enflasyonu açıklamasında enflasyonun günahı domatese yüklendi. Şimdi de Rekabet Kurulu meyve sebzede rekabet incelemesi başladı. İncelemeyle fiyatları kimin artırdığına bakılacak, ve gerekirse soruşturma açılacak. Oysa enflasyonda en etkili unsur döviz kuruyla birlikte maliyetlerin artması olmuştur. Domates ve sebze fiyatlarındaki artış bir-iki ay süren bir artış. Geçen ay Toptancı Hali'nde 6.5-9 TL arasında olan çeri domates geçen gün 1-2 TL arasına düşmüştür. Bir kilo domates veya biber, salatalık gibi sebzeler 1 çiklet fiyatına satılmaktadır. Meyve sebzede aylık fiyat artışlarına değil, yıllık artışlara bakılırsa enflasyonun nedeninin domates olmadığı görülür” ifadelerini kullandı.
'SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ÜMİTLİYİZ'
Nisan ayından itibaren ihracatta genel bir sıkıntı yaşandığını belirten Hacısüleyman, Ocak ayından bu yana domates ihracatında yüzde 27 artış gerçekleştiğini ancak son bir ayda ise sebze-meyve ihracatında ciddi alarm sinyallerinin gelmeye başladığını söyledi. “İçeride fiyat artışı ihracatı zayıflatmış olabilir” diyen Hacısüleyman, Türkiye ve Rusya arasında ihracat engellerinin kaldırılmasına yönelik önceki gün gerçekleşen protokol sonrası, sorunun çözüleceği yönünde ümit taşıdıklarını söyledi.
'RUSYA BU YIL KURTARICI OLDU'
Turizm konusuna da değinen Hacısüleyman, Rusya pazarı sayesinde geçen yıla nazaran iyi bir durumda olduklarını belirterek, “Rusya bu yıl kurtarıcı oldu. Geçen yıl turist sayısı 6 milyonu biraz geçmişti. Bu yıl 8 milyonu aşacağımız görülüyor, fakat önceki yılların 12 milyon sayısının gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Almanya pazarında iyileşme yok. İngiltere yatay, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, Avusturya pazarları düşmeye devam ediyor” dedi.
'GELİR KAYBININ ETKİSİ UZUN SÜRECEK'
Haziran ayında durumun daha çok netleşeceğini işaret eden Hacısüleyman, siyasi sakinliğin devam etmesi durumunda Avrupa’da son dakika satışlarının artabileceğini söyledi. Turizmde geçen yıla göre iyileşme yaşansa da gelir kaybının telafisinin uzun süreceğini söyleyen Hacısüleyman, “Maalesef fiyatlar çok düşük. Defalarca uyarı yaptık, fakat yanlış fiyat indirimlerini engelleyemedik ve fiyat indirimi-fiyat rekabeti tuzağına girdik. Turizmde eski rakamlara dönsek bile gelir kaybını telafi etmek zaman alacak” değerlendirmesinde bulundu.
'3 AYDA BİR YILLIK KREDİ KULLANILDI'
Son olarak kullanılan kredi paketlerinin birçok işletme için kurtarıcı olduğuna işaret eden Hacısüleyman, Aralık ayı sonu ile Mart ayı sonu arasında Antalya’da kullanılan kredilerde 6.5 milyar TL artış yaşandığına dikkati çekti. Bu rakamın 2,5 milyar TL'sini turizm sektörünün kullandığını belirten Hacısüleyman, “Geçen yıl kullandığımız krediyi, bu yıl 3 ayda kullanmış olduk. 6.5 milyar TL'lik kredinin 2.5 milyar TL'sini turizm sektörü, 1.2 milyar TL'sini toptan ticaret sektörü kullanmıştır. Bireysel krediler 500 milyon TL, enerji sektörü kredisi 400 milyon TL arttı. Tarımda kredi artışı sadece 200 milyon TL'dir. Takibe düşen kredi oranında Antalya yüzde 3.64 ile 81 il arasında 38. sırada. Mevduatına göre en fazla kredi kullanan iller arasında Antalya 17. sırada geliyor. Konut kredisinde takip oranı yüzde 0.68, gıda sektöründe yüzde 5.8, ticarette yüzde 5.2, turizmde yüzde 1.4, tarımda yüzde 2.6. 2016’ya rağmen kredi performansı aşırı derecede bozulmadı. Karşılıksız çek oranımız yüzde 3.5’e indi. Bununla birlikte ekonomik bültenimizde yer alan toplam çek rakamlarına ve KDV-ÖTV artışlarına bakarsanız, Türkiye geneline göre halen biraz zayıf gittiğimizi görebiliyoruz” dedi.

24 May 2017 - 23:09 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber