FETÖ'nün darbe girişimi sonrası piyasalar

Küresel piyasalar pozitif görünümünü korurken, yurt  içinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından piyasalarda  volatilitenin artabileceği ancak bunun kalıcı olmasının beklenmediği ifade  ediliyor

CUMA akşamı gerçekleştirilen FETÖ darbe girişiminin ardından  uluslararası piyasada 3,05'i gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası'nın (TCMB) aldığı önlemler ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet  Şimşek'in açıklamaları ile düşüşe geçerek 2,94'ün altına kadar geriledi.  Analistler, darbe girişiminin ardından güçlenen demokrasi algısı ve tüm  vatandaşların güç birliği ile girişimin sonuçsuz kalmasının, piyasalara olumsuz  etkiyi sınırlayabileceğini belirtiyor.
 Şimşek, yaptığı açıklamada "Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya  gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük.  Türkiye'de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi." diye  konuştu.
Ekonomide FETÖ'nün darbe girişiminin doğurduğu kalıcı bir tahribat  beklemediklerini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Ne büyümede ne dış dengede  ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız  güçlenmiştir. Türkiye'nin önü açıktır. Çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal  reform gündemimize döneceğiz." ifadelerini kullandı. 
 TCMB'den yapılan duyuruda, finansal piyasaların etkin işleyişinin  sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtilerek, "Merkez Bankası  tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır." ifadelerine  yer verildi. Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının, komisyon oranının  sıfır olarak uygulanacağı kaydedilen duyuruda, piyasa derinliği ve fiyat  oluşumlarının yakından takip edileceği, gerekli görülmesi halinde finansal  istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağı ifade  edildi. 
Dolar/TL saat 09.10 itibarıyla bankalararası piyasada 2,9325'ten işlem  görürken, avro//TL  de 3,2420'den alıcı buluyor. 
Bugün Asya'da Japonya piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem  yapılmazken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2, Hindistan'da Sensex  endeksi yüzde 0,5 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay bir  seyir izledi. 
 Analistler, yurt içinde yarın açıklanacak TCMB faiz kararı, yurt  dışında ise perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının bu  hafta piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, Borsa İstanbul'da BIST  100 endeksinin haftaya düşüşle başlamasının beklendiğini, 79.700 seviyesinin orta  ve uzun vadeli görünüm açısında önemli destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

18 Tem 2016 - 10:58 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber