Fed Başkanı'ndan kritik faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, politika faizini 2019'un sonuna kadar yılda birkaç kez artırmayı öngördüklerini bildirdi

YELLEN, San Francisco kentinde katıldığı bir etkinlikte yaptığı  açıklamada, ABD ekonomisinin FED'in istihdam ve enflasyon hedeflerine yakın  olduğunu söyledi. İşsizlik oranının yüzde 5'in altına gerilediğini ve enflasyonun yüzde  2'ye yaklaştığını belirten Yellen, geçen ay yapılan 25 baz puanlık faiz artışının  ekonomide kaydedilen ilerlemeyi yansıttığını dile getirdi.

Janet Yellen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi çoğunuz gelecek faiz artışının kesin zamanını ve faizlerin ne  kadar yükseleceğini bilmek istiyor ancak basit gerçek şu ki size yanıt veremem  çünkü yanıt ekonominin gelecek aylarda nasıl gelişeceğine bağlı. Ekonomimiz çok  büyük ve karmaşık; izleyeceği yolun şaşırtıcı dönüşleri ve virajları olabilir  ancak size ne beklediğimizi söyleyebilirim. Geçen ay itibarıyla ben ve çoğu  meslektaşım federal fon oranını 2019 sonuna kadar yılda birkaç defa artırmayı  öngördük. Böylece faiz oranı uzun vadeli tahminiz yüzde 3'e yaklaşacak."

Para politikasının sürekli değişen ekonomiye ayak uydurmak zorunda  olduğunu vurgulayan Yellen, nötr faiz oranını tespit etmek ve bunu uygulamanın  bir evdeki termostatı ayarlamaya benzemediğini, ortam sıcaklığını 20 dereceye  ayarlayıp gidilemeyeceğini anlattı.

Yellen, para politikasının etkilerinin zaman içinde ortaya çıktığına  işaret ederek, bu nedenle kararlarını en iyi tahminlerine göre almak zorunda  olduklarına dikkati çekti.

"DOLAR BÜYÜMENİN GÜÇLENECEĞİ BEKLENTİLERİYLE YÜKSELDİ"

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Yellen,  doların son zamanlarda değer kazanmasını değerlendirdi.

Fed'in sıkılaşan para politikası nedeniyle iki yıldır yükseliş  eğiliminde olan doların, son dönemde yeni yönetimin genişleyici mali  politikalarına yönelik beklentilerle daha fazla değer kazandığını aktaran Yellen,  bu durumun ABD'nin ticaret açığını olumsuz etkilemeye devam edeceği öngörüsünde  bulundu. Ayrıca Yellen, başkanlık seçimlerinden sonra hızla varlık fiyatlarının  finansal piyasalar için önemli bir risk oluşturmadığını ifade etti.

"BASKI HİSSETMEDİM"

Fed Başkanı Janet Yellen, başka bir soru üzerine, Barack Obama  yönetiminden para politikası bakımından hiçbir zaman baskı hissetmediğini  belirtti.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew ile her hafta görüştüğünü bildiren Yellen,  bu toplantıların sadece bilgi alışverişi için gerçekleştirildiğini dile  getirerek, "Hiçbir zaman Obama yönetiminden birinin bana para politikasıyla  ilgili baskı yaptığı bir durumla karşılaşmadım." dedi.

Yellen, ABD ekonomisinin başarısının Fed'in ve hükümetin ortak  çıkarları için olduğunu sözlerine ekledi.

19 Oca 2017 - 09:28 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber