Fazla taşıt vergisi ödemiş olabilirsiniz

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkan Vekili Hakan Tokbaş, tüketicilerin, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi sırasında indirim kapsamında yer alıp almadıklarını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirterek, ''İncelemelerimize göre, uygulamadan en fazla yararlanacak olan araçlar, 1801 cm3 motor hacmi ve üstünde, 4-11 yaş aralığındaki araçlar'' dedi.

Tokbaş yaptığı yazılı açıklamada, 2005 yılı başlatılan indirimli MTV uygulamasının, ''otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri motorlu taşıtlar için ödenecek MTV'nin, o yıla ilişkin kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşması halinde, bir alt tarifeden ödenebilmesini'' öngördüğünü anımsattı. Tüketicilerin bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini vurgulayan Tokbaş, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptıkları incelemeye göre, ''son 5 yılda milyonlarca lira fazladan MTV ödendiğini'' kaydetti. Uygulamadan en fazla yararlanacak araçların, 1801 motor hacmi ve üstünde, 4-11 yaş aralığındaki araçlar olduğunu belirten Tokbaş, tüketicilerin mutlaka indirim kapsamında yer alıp almadıklarını kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Tokbaş, uygulamayı şöyle bir örnekle açıkladı: ''1900 cm3 motor hacmine sahip 4 yaşında (2007 model) arabası olanların 2010 MTV'si 1.384 liradır. Eğer aracın kasko değeri 27.680 TL'den daha az ise aracın kasko değerinin yüzde 5'i, hesaplanan MTV miktarından az demektir. Bu durumda indirimli MTV uygulamasına hak kazanılmış bulunulmaktadır. Yani, 1.384 TL yerine bir alt kademede bulunan 893 TL tutarındaki MTV ödenmelidir.'' ARAÇ SAHİBİ NE YAPACAK? Açıklamaya göre, ödeyeceği MTV'nin kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini aştığını fark eden araç sahibi, ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değer Bildirim Formunu'' yetkili sigorta acentasına düzelttirecek. Söz konusu form ve düzeltme dilekçesini, MTV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verecek. Geriye dönük 5 yıllık MTV ve kasko değerleri hesaplanarak, fazladan ödenmiş vergilerin iadesi de talep edilebilecek. Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu ve düzeltme dilekçesi örnekleri, ''www.tuketiciler.org'' adresinden temin edilebilir.

#

27 Tem 2010 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber