Faiz oranını yüzde 5'e indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,50'den yüzde 5'e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 4,50'den yüzde 4,0'e, borç vermede yüzde 7,50'den yüzde 7,0'ye düşürdü. TCMB'ndan yapılan faiz oranlarına ilişkin duyuruya göre, PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi. Buna göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,50'den yüzde 5,0'e indirdi. Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,50'den yüzde 4,0'e, borç verme faiz oranı yüzde 7,50'den yüzde 7,0'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 7'den yüzde 6,5'e indirildi. Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları; Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı yüzde 10,50'den yüzde 10,0'a indirildi.
Geç gelmiş ama doğru bir karar. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararının geç gelen ancak doğru bir karar olduğunu belirterek, frene fazla basıldığını ifade etti. Çağlayan, Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimi ile doğru bir adam attığını ifade ederek, bu faiz indiriminin, banka kredilerinin maliyetlerini de düşürmesi gerektiğini bildirdi. Yatırım yapacak şirketlerin finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Biz bu teşvik sistemini, şirketlerimiz bankalardan kredi kullanamasın diye hazırlamadık. Şimdiye kadarki en kapsamlı, en detaylı teşvik paketi yürürlükte. Ama bakıyorsunuz banka kredi maliyetleri yeni yatırımları zorlaştırıyor. Dolayısıyla ben önce bankaların kredi faizlerini aşağı çekmesini, ardından da TCMB'nin yeni faiz indirimlerine gitmesini bekliyorum" ifadesini kullandı. 

 

#

16 Nis 2013 - 14:09 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber