Esnafa tüccara ‘para’ çıktı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci TBMM’de kabul edilen ‘taşınır rehni’ yasasını değerlendirdi. Tüfenkci, ticari işlemlerde ‘taşınır rehni’ kanununun esnaf ve tacirlere büyük kolaylık sağlayacağını, KOBİ’lerin ihtiyacı olan finansmana daha kolay ulaşacağını söyledi

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent TüfenkciTBMM’de kabul edilen ve Türk ticaret hayatına nefes aldıracak düzenlemeyi değerlendirdi. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirdiklerini belirten Tüfeknçi, “Yaklaşık 3,2 milyon tacir ve esnafın daha kolay finansmana erişecek.” ifadesini kullandı.
Tüfenkci, açıklamasında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kanun ile yaklaşık 3,2 milyon tacir ve esnafın daha kolay finansmana erişebileceğine işaret eden Tüfenkci, KOBİ’lerin yanı sıra çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının getirilen yeniliklerden yararlanabileceğini bildirdi. Ticari aktörlerin finansmana erişiminin kolaylaşması sonucunda daha fazla üretim ve yatırım yapılabileceğine dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:
Ters yapı vardı
“İşletmeler ticari faaliyetleri için gerekli finansmanı finansal kuruluşlardan temin ettikleri kredilerden sağlıyor. Ancak verilen kredilerin karşılığında talep edilen teminatlar, KOBİ’lerin finansmana erişiminde önemli zorluklar oluşturmakta. Çünkü işletmelerin sermaye yapısı ile bankalar tarafından rehin olarak kabul edilen varlık türleri arasında önemli farklılıklar bulunmakta. Dünya Bankası verilerine göre KOBİ’lerin varlıklarının yüzde 44’ü makine, ekipman ve benzeri taşınırlardan, yüzde 34’ü ise alacaklardan oluşmaktadır. Taşınmazlar ise bu işletmelerin varlık yapısında yalnızca yüzde 22’lik bir paya sahip. Yani, KOBİ’lerin sermaye yapıları ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluşuyor. Buna karşın finansal kuruluşlar tarafından talep edilen teminatların yüzde 73’ü taşınmaz varlıklardan meydana geliyor. İşte biz bu kanunla, kredi piyasalarında etkinsizliğe sebebiyet veren sermaye-teminat uyumsuzluğunun önüne geçmeyi hedefliyoruz.”
Düzenleme Avrupa’da sıkça uygulanıyor ancak Türkiye’de kabul görmüyordu.
1 Ocak’ta yürürlükte
Finansmana erişimi kolaylaştıran kanunun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe gireceğini anımsatan Tüfenkci, “Kanunun hazırlık sürecinde yurt içi paydaşlarla bilgi, görüş ve tecrübe paylaşımında bulunduk, dünya uygulamalarını inceledik. Tüm bu çalışmalar neticesinde, piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirmiş olduk.” ifadelerini kullandı. Kanunla sadece ev arsa değil kuruluşun sahip olduğu patent bile teminat olabilecek.

23 Eki 2016 - 08:58 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber