‘Erken Uyarı Sistemi’ geliyor

Gıda enflasyonuna karşı ‘Erken Uyarı Sistemi’ geliyor. Bir araya gelen 6 kurum, ilgili verileri kullanarak, sağlıklı fiyat oluşumunu sağlayacak, fiyat istikrarını destekleyerek enflasyonu dizginleyecek

HÜKÜMET, gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyonu aşağı çekmek için önemli bir adım daha atıyor. Tarım, Ekonomi, Kalkınma, Maliye, Gümrük Bakanlığı ve Merkez Bankası işbirliğiyle tarımsal ürün piyasalarını anlık takip etmek için "Erken Uyarı Sistemi" kuruluyor. Gıda Komitesi, 6 kurumun dış ticaret tedbir seti, arz zinciri-iç piyasa izleme altyapısı, tarımsal kalkınma, vergi enstrümanlarını kullanarak gıda ürünlerinde sağlıklı fiyat oluşumunu sağlayacak, fiyat istikrarını güçlü şekilde destekleyecek. Bütün halkalardaki yapısal sorunların fiyatlar üzerindeki etkisi daha net şekilde ortaya konulacak. 
HER ŞEY MERCEK ALTINDA 
Teknolojik altyapısı güçlü, kurumsal sürekliliği bulunan erken uyarı sistemi ile tarımsal üretimde arz eksikliği olup olmadığı ürün bazında belirlenecek. Gıda ürünlerinde sağlıklı fiyat oluşumunu sağlayacak ve fiyat istikrarını destekleyecek. Geçici arz eksikliğinden kaynaklı piyasa dengesizlikleri fiyatlara yansımadan önce dış ticaret tedbirleri alınacak. Kalıcı arz eksikliğini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirler geliştirilecek. 
GÜÇLÜ TARIM BANKACILIĞI 
Sistem, spekülatif fiyat hareketlerini kaynaklarıyla birlikte tespit edebilecek. Arz zincirindeki yapısal sorunlardan kaynaklı dengesizliklerin nedenleri belirlenecek. Uygun regülatif tedbirlerin alınması sağlanacak. Gıda ürünlerinde fire oranını azaltacak lojistik önlemler alınırken, üretici örgütleri güçlendirilecek, toptan-perakende ticarette rekabet koşulları düzenlenecek. Özel tarım bankacılığının geliştirilmesi, tarım sektöründeki vergi-teşvik sistemin güçlendirilmesi için aksiyon planı hazırlanacak. 
ÇÖZÜM ODAKLI ADIMLAR GELİYOR 
Gıda Komitesi saha çalışması yaparak, fiyatları tek tek inceleyip sektördeki tıkanıklıkları listeleyip çözüm odaklı adımlar atıyor. Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Çiftçiden markete kadar olan süreç hal kayıt sisteminden izleniyor. Stok takibi yapılırken, fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat seçeneği de dâhil her türlü tedbir alınacak. Fiyatların yüksek olmasındaki önemli nedenlerden biri olan pazarlama sürecindeki halka sayısı azaltılacak. Hal sistemindeki komisyonculuk organize edilecek, lojistik faaliyetler konusunda düzenlemeler yapılacak. 
TEZGÂHA KADAR UZANAN ZİNCİR 
Gıda Komitesi, zincirdeki arızaları gideren bir tablo ortaya koyacak. Rekabet Kurulu fiyatlar konusunda anlık devrede olacak. Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak.

05 Ara 2016 - 07:06 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber