Enerjide ithalat faturası yerli teknolojiyle düşer

Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye’nin enerjiye yılda 40 milyar dolar ödediğini belirterek, bunu düşürmek için yerli ve yenilenebilir teknolojilere odaklandıklarını söyledi

ENERJİve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin son 10 yıldaki enerji ithalatının 400 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bunu düşürmek için yerli ve yenilenebilir teknolojilere odaklandık. Aynı zamanda, nükleer enerji dünyada bir üst lige çıkmanın kriterlerinden birisi. Bu yatırımlar için Türkiye’ye lokalizasyon stratejisi içinde farklı parçalarının  da farklı teknolojilerin de ülkemizde üretilebileceği bir konseptle yoğun bir  mesai ortaya koyuyoruz” dedi.

5. Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuştu

5. Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününde İstanbul’da konuşan Albayrak, inovasyonun, küresel ekonomik rekabetin arttığı böyle bir dönemde, kurumların, ülkelerin, devletlerin arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel farkı kapatma noktasında çok önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. İnovasyonun ne kadar güçlü kullanılırsa o kadar katma değer sağlayarak, ülkeleri küresel ligde başka bir yere taşıyacağını ifade eden Albayrak, Türkiye’nin de enerji özelinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını teknolojik gelişmelerle birleştirip bu kaynakları katma değerli bir  şekilde ekonomiye kazandırmak için bir süreci başlattığını anlattı. Albayrak, Türkiye’nin son 14 yıllık ekonomi başarısının enerjideki büyümeyle desteklendiğini ve enerjide gayrisafi yurtiçi hasılayla birlikte, kurulu gücün 30 bin megavattan 80 bin megavatlara yükseldiğini aktardı. Türkiye’nin bu büyümesini enerjide büyük oranda ithalata dayalı olarak gerçekleştirdiğini vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

Enerjiye yılda 40 milyar dolar

“Son 10 yılda enerji ithalatına harcanan para yaklaşık 400 milyar dolar, yani yılda 40 milyar dolar biz enerji ihtiyacımızı karşılamak için yurt dışına para veriyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım? Bunun için son 1 yılda  stratejik adımlar attık. Yerli ve yenilenebilir kaynakların teknolojik fikirlerle  desteklendiği bir eko sisteme doğru yürüyoruz. Burada biz ne olacağız? Üretici mi olacağız, geliştiren mi olacağız? Güneş enerjisinde dünyanın dört bir tarafındaki yatırımları ele alarak yeni bir ihale konsepti oluşturduk. ‘Kur riskini, bankacılık açısından oluşabilecek riskleri elimine edelim, ihtiyaç olan vadeyi de ortaya koyalım, ancak iki şartımız var’ dedik. Bunlardan birisi üretimin yerlilik oranının yüzde 65’ten başlaması, ikincisi de yüzde 80 yerli mühendis olması. Bu sadece iç pazar için değil, bölgedeki diğer pazarlar için de önemli. Burada, parçaların Türkiye’ye getirilip burada monte edilmesi aldatmacasına kapılmadan, tamamının Türkiye’de üretildiği bir konsept baz olacak. 2017’de rüzgar için de aynı konsepti devam ettireceğiz. Aynı zamanda, nükleer enerji dünyada bir üst lige çıkmanın kriterlerinden birisi. Bu yatırımları Türkiye’ye lokalizasyon stratejisi içinde farklı parçalarının da farklı teknolojilerin de ülkemizde üretilebileceği bir konseptle yoğun bir mesai ortaya koyuyoruz.”

‘Özgüven ve çok çalışmak gerek’

ENERJİ Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yeni bir süreçten geçtiğini, 21. yüzyılın son  teknolojiler anlamında bir çok yenilik sunduğunu ve katma değerli fikirleri  geliştirmek için gerekli altyapının oluşturulması gereken bir dönemden geçildiğini aktardı. İnovasyon çerçevesinde artık diğer ülkelerle, kurumlarla aradaki farkı kapatmak için şansın daha yüksek olduğunu dile getiren Albayrak, “Burada iki şeye ihtiyaç var. Birincisi özgüven. Bu özgüven sizi farklı bir iklime sürüklememeli, bu yüzyılda belki toplumların en çok tehdit olarak karşılaşabileceği noktalardan  bir tanesi bu. İkincisi de çok çalışmak. Hiçbir büyük başarı çok çalışmadan  olmuyor. Hangi konuyla uğraşırsanız uğraşın, konu Türkiye ile ilgiliyse eğer hele  de bu rekabet ikliminde her zamankinden çok daha fazla çalışmalıyız. Bu küresel  mücadelenin içinde ayakta kalabilmek için öncelikle çok güçlü olmamız lazım ki,  bunun için de çok çalışmamız lazım. Aradaki farkı kapatacak hikaye de her alanda inovasyonu hayata geçirmeyi gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu. Albayrak, bu yüzyılda dünya ekonomik refahının her geçen gün doğuya  doğru kaydığını ve yaklaşık 10 sene sonra dünyanın en güçlü iki ekonomisi olacağı  tahmin edilen Çin ve Hindistan ekonomisinin G 7 ülkelerinin ekonomisini  geçeceğini vurguladı.

10 Ara 2016 - 08:21 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber