Elektriğe zam tehlikesi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki aylarda elektriğe zam gelmesi bir tehlikenin olmadığını söyledi

Bunun dünyadaki olumsuz gelişmelerden izole edilerek yapıldığını açıklayan Yıldız, problemlerin aza indirilmesinin, elektrik ve doğal fiyatlarına ‘inanılmaz katkı’ sağladığını vurguladı. Yıldız, Türkiye’nin çizdiği bu modelin de dünyada tartışıldığını aktardı. Türkiye Beşinci Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi konulu konferansa katılan Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Avrupa’da 12 dev şirketin, geçen ay 50 bin Megawatt (MW) civarında doğal gaz santralini kapattığını, bunun elektrik fiyatlarını daha da artıracak bir hamle olduğuna işaret etti. Türkiye’de ise yakın zamanda elektrik fiyatlarının artması gibi bir tehlikenin görülmediğini vurgulayan Bakan Yıldız, “Kullanılan elektrik fiyatlarıyla AB’nin en ucuz 3 ülkesi arasındayız. Bu, dünyadaki, olumsuz gelişmelerden izole edilerek yapılıyor.” dedi.

Türkiye’deki enerji fiyatlarını kur baskısı altında olduğunu anlatan Enerji Bakanı, Türkiye’nin en pahalı doğalgazı almasına rağmen, dünyanın en pahalı doğalgazın satılmamasında yenilenebilir enerjinin sağladığı katkının olduğunu söyledi. Yıldız, “Problemlerin aza indirilmesi, elektrik ve doğal fiyatlarına inanılmaz katkı sağlıyor. Türkiye’nin çizdiği model tartışılıyor. Ve verdiğimiz rakamlar, bu gün AB’deki ülkelerle konuştuğumuzda tekrar edilmesi istenen rakamlardır.” şeklinde konuştu.

“2023 HEDEFİMİZ: YÜZDE 30 YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAĞINDAN ENERJİ ÜRETİMİ”

Dünyanın 2035’e kadar yenilenebilir enerjiden yüzde 17 oranında elektrik üretimi sağlamayı hedeflediğini aktaran Yıldız, Türkiye’nin enerjisinin yüzde 26’sını geçen yıl yenilebilir enerjiden sağlandığını söyledi. Yıldız, bu oranın 2023 hedefleri doğrultusunda, yüzde 30’da olmasını da istediklerini dile getirdi. Yıldız, şöyle devam etti: “Türkiye’de hedefimiz bu oranı tutturmak. Rüzgar santrallerinin realize edilmesi. Geçen yıl buradan elde edilen enerji ile 600 milyar dolar daha az doğal gaz ithal ettik. Her yıl doğal gaz ithalatını daha az yapmayı planlıyoruz. 2013 yılında devreye 5 bin MW yenilenebilir enerji kaynakları alındı. Bu kaynaklardan enerjinin elde edilmesi bizi daha çok sevindirmiştir.”

"GELECEK KUŞAKLAR ÇEVRENİN DEZAVANTAJINI YAŞAYACAK"

Dünyadaki enerji gelişmelerini de değerlendiren Bakan Yıldız, bu gün enerjinin refahını yaşadığını, gelecek kuşaklarınsa çevrenin dezavantajını yaşayacağını söyledi. Yıldız, Türkiye’deki enerji politikalarının da çevreye rağmen değil, çevre ile birlikte yürümesi gerektiğini kaydetti. OECD dışı ülkelerin, dünya büyüme hızına daha büyük tesirinin olacağı da ifade eden Bakan Yıldız, bunun sadece yüzde 30’unu Çin’in oluşturacağını dile getirdi. Türkiye’nin yüzde 70’lerde enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Yıldız, Japonya ve Güney Kore’nin yüzde 100 enerji de dışarı bağımlı oldukları halde, Fukusima kazasınının ardından nükleer enerjiye bakış açılarının değiştiğini belirtti. ABD’de bulunan şeyl gazının fiyatlara etkisi olmadığına dikkat çeken Yıldız, dünya ticaretine enerji sektörünün de uluslararası siyasetten arındırılmadığını vurguladı.

26 Kas 2013 - 15:33 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber