EKK kararlarına iş dünyası yorumu

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı EKK kararları iş dünyasında olumlu karşılandı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım Cuma günü yapılan Ekonomik Kordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları dün akşam saatlerinde açıkladı. Açıklanan kararlar iş dünyasında olumlu yansıdı. İş dünyasından yansımaları şöyle: 
Hisarcıklıoğlu: "EKK'da alınan kararları, olumlu buluyoruz"
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yatırım, üretim, istihdam ve ihracata yönelik tedbir ve destekleri olumlu ve moral verici bulduklarını söyledi.
 
Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Başbakan Binali Yıldırım ve Hükümetimizin icracı ve reformcu bir anlayışla hareket ederek Yatırım, Üretim, İstihdam ve İhracata yönelik açıkladığı tedbirleri ve destekleri olumlu ve moral verici buluyoruz. İş dünyamızın en çok sıkıntı yaşadığı alanlar olan finansmana erişiminin kolaylaştırılması, istihdam maliyetlerini düşürecek mekanizmalar hazırlanması ve yatırım yapmanın cazibesinin artırılmasına odaklanılmış olmasını fevkalade önemli görüyoruz.
 
Ayrıca, bu adımların özellikle Kobilerimize hitap etmesinin ekonominin büyüme performansına olumlu yansıyacağı ve büyümenin bereketini artıracağı inancındayız. TOBB olarak üreten kesimlerin iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere bugüne kadar Hükümetimizle paylaştığımız birçok konunun hayata geçirilmiş olmasından da ayrıca büyük memnuniyet duyduk. Reel sektör olarak yeni bir yıla girerken, bunların kamuoyu ile paylaşılması olumlu ve gelecek için umut vericidir. 2017'de reel sektör için belirsizlik yerine umut hâkim olacaktır. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize teşekkür ediyoruz. Türk iş âlemine cesaret verecek bu adımların ülkemize, ekonomimize ve müteşebbisimize hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanan Oda ve Borsa camiası olarak Hükümetimizin attığı tüm bu adımların ekonomiye yansıması için üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz".
 
ASKON: "Yeni paket güveni arttıracak ve piyasayı rahatlatacaktır"
 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamış olduğu EKK'da alınan kararlarda hükumetin yatırımcıyı desteklemesinin önplana çıktığını gördüklerini belirten Koca, bunun son derece yerinde ve önemli bir karar olduğunu söyledi.
Açıklama şu şekilde; "Hükümetin yeni kararının yatırımcıyı desteklemek şeklinde önplana çıkması son derece doğru bir karardır. Zira yatırımcı uzun zamandır ciddi sıkıntı içinde işlerini yürütmek zorunda kalmaktadır. Yüksek düzeyli bir rekabet sıkıntısı, kayıt dışılıkla mücadele ve çevresel şartların giderek olumsuz hale dönmesi yatırımcı için oldukça zor zamanların yaşamasına sebep oldu. Ayrıca son dönemlerde devreye giren bir kısım mevzuatların ve alışılmış bazı yargı usullerinin de işvereni yorduğu bir gerçektir.
Görüldüğü gibi yatırımcı vaz geçerse her şey duruyor. Cazibesini yitirirse, istihdam olmuyor, ithalat patlıyor ve ülke sanayiden uzaklaşıyor. Onun yerine ikame edilecek başka bir kalkınma düzeni olmuyor. Meselenin bu tarafı son derece önemlidir. Bu konuya daha fazla eğilmeyi dahi hak edecek kadar önemli bir yöndür. Firmaların nakit ihtiyaçlarının karşılanmasında kolaylıklar, kefalet sisteminin fonla karşılanması, faydalı olacaktır.
Kurumlar vergisi ve yatırımları teşvik oranlarının gözden geçirilmesi doğru kararlardır. Sosyal politikalar adına firmalara yeni yüklerin getirilmesi, işveren için iş yürütme konusunda ciddi caydırıcılık oluşturdu. Meselenin bu tarafının görülmesi önemli. Diğer alanlarla ilgili olarak, istihdamın desteklenmesi için getirilen teşviklere zorunlu olarak ihtiyacımız vardı. Hayırlı olur inşallah.
Prim ödemelerinin ötelenmesi, asgari ücret desteğinden yararlanılması, 'esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına ötelenmesi işe yarar. Yurt içinden sağlanacak Türk malı ve hizmetlere sıfır faiz uygulaması gibi yaklaşımlar da geç kalmış uygulamalar. Ayrıca tüm bu destekler için yeniden kaynak oluşturmak anlamında vergilere müracaat edilmesinin düşünülmemesi güven artırıcı olacaktır. Yeni paket güveni arttıracak ve piyasayı rahatlatacaktır. Yeni paketin hayırlı olmasını diliyoruz. En kısa zamanda devreye alınmasını ve piyasaların rahatlatılmasını bekliyoruz".
 
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: "Piyasaya ciddi bir can suyu veriliyor"
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Başbakan Binali Yıldırım'ın reel sektörü desteklemek için açıkladığı önlemleri beklediğimizin de üstünde bulduğunu söyledi. Piyasalar için 2017'nin ilk 3 ayı sıkıntılı göründüğünü kaydeden Tanrıverdi: "Özellikle asgari ücret desteğinden yararlanan firmaların 2017'nin ilk üç ayındaki prim ödemelerinin yılın son çeyreğine ötelenmesini çok önemli buluyoruz. 500 kişi çalıştıran bir firmanın aylık 350 bin TL civarında prim ödemesi gerekiyor. Atılan bu adım sayesinde firmanın prim borcu faizsiz olarak 9 ay ötelenerek 1 milyon TL civarında bir rahatlama sağlanmış oluyor.
Diğer taraftan Eximbank sermayesinin arttırılmasını önemli buluyorum.  250 milyar TL'lik kredi hacmi oluşturulması ve ihracatçıya verilecek kredilerde yüzde 100 Hazine garantisi sağlanmasını ve KOSGEB kapsamında 15 bin firmaya bir yılı ödemesiz 3 yıllığına 50 bin TL'ye kadar kredi imkânı verilmesini de ilk bakışta altını çizmemiz gereken adımlar olarak değerlendiriyorum.  Atılan adımlarla piyasaya ciddi bir can suyu verildiğini ve sektörlerimizin rahatlatıldığını düşünüyorum. Önlemlerin özellikle küçük ölçekli ihracatçıları yeni pazarlar bulma konusunda teşvik edeceğine inanıyorum. Benim buradaki en önemli kaygılarımdan birisi alınan önlemlerin daha öncekilerde olduğu gibi bürokrasi noktasında kilitlenmesiydi. Başbakanımızın bu konunun bizzat takipçisi olacağını söylemesi içimizi rahatlattı. Bütçeye çok da fazla yük getirmeyen bu kararların ülkemize ve sektörlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
 
TGSD Başkanı Şeref Fayat: "Başbakan'ın açıkladığı destekler sektöre can suyu olacak"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Başbakan Binali Yıldırım'ın da belirttiği gibi sektörlerin halen 40 milyar TL'ye yakın kredi ihtiyacı olduğunu söyleyerek değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi: "Bu ihtiyaç piyasayı şu anda kilitlemiş bulunuyor.  250 milyar TL gibi piyasa için ilave bir kredi hacmi yaratılması ihracatçıyı ve imalatçıyı rahatlatan bir adım. Üreticiye, ihracatçıya acilen can suyu verilmesi gerekiyordu. Kredi hacminin arttırılarak özellikle ihracatçıya verilecek kredilerde yüzde 100 Hazine garantisi getirilmesini çok önemsiyorum. Mevcut istihdamın korunması adına mümkünse bu kredi desteğinin 2017 beklenmeden hemen verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca, asgari ücret teşvikinden yararlanan firmaların 2017'nin ilk üç ayına ait primlerinin faizsiz olarak yılın son çeyreğine ötelenmesi ve borç yapılandırması talep edenler için KOBİ tanımının 40 milyon TL'den 125 milyon TL'ye çıkarılması başta olmak üzere alınan atılan tüm adımların imalatçılar ve ihracatçılar için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Mevcut problemler nedeniyle ülkemizde yatırımlar neredeyse durma noktasına gelmişti. Yukarıda sıraladıklarım ve açıklanan diğer önlemlerle birlikte başta sektörümüz olmak üzere piyasalarda yatırım iştahının yeniden artacağını düşünüyorum".
 
İMKON: "Yeni ekonomi paketi inşaat sektörüne moral oldu"
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının müteahhitlere ciddi oranda moral verdiğinin altını çizdi. Söz konusu kararların içerisinde yer alan, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesinin verilecek olması ile yurtdışı müteahhitlik işlerine ilişkin olan sıfır faiz uygulamasının inşaat sektörü için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Tahir Tellioğlu, şunları kaydetti: "Açıklanan maddelerin önemli bir bölümü müteahhitler olarak bizlerin hükümetimize sunmuş olduğumuz önerileri kapsıyor. Umarım kararlar uygulamaya geçtiğinde de olumlu sonuçlar doğurur, hükümetimize bu anlamda teşekkürlerimizi sunuyoruz".
 
İSTİB Başkanı Ali Kopuz: "Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun açıkladığı paket olumlu"
Geçtiğimiz Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) çıkan paketi olumlu bulduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Borsası Başkanı (İSTİB) Ali Kopuz, "Bu paketle Türk Lirası'nın değer artışı, istihdamın artması, KOBİ'lerin krediye erişimin kolaylaştırılması ve bazı firmaların kur riskinden arındırılması hedeflenmiş durumda" şeklinde konuştu.
Paketin içeriğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Kopuz, öncelikle istihdam teşvikine dikkat çekerek, "Özellikle aktif iş gücü programları ve toplum yararına çalışma projeleriyle ilave istihdam üretilecek. İşverenlere, işçiler için ücret desteği, sigorta prim avantajı ve ucuz kredi imkanı tanınacak" dedi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından açıklanan paketteki kredi desteklerine de dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, "Acil krediye ihtiyaç duyan KOBİ'lere ise düşük faizli, istihdam artıranlara sıfır faizli kredi verilmesi planlanıyor. Bunun yanında Kredi Garanti Fonu ile ekstra teminat da verilecek ve KOSGEB üzerinden bir fon aktarımı da söz konusu olacak" şeklinde konuştu.
 
LASİAD: "EKK kararları ekonomiye can suyu olacaktır"
Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararlarla piyasaya ciddi bir can suyu verilmeye çalışıldığını söyledi.  Başbakan Yıldırım'ın, bu sıkıntının rahatlaması için kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturulacağını açıklaması, açıklanan yeni tedbir ve teşvik paketleriyle Ocak’tan sonra KOBİ statüsündeki firmaların finansmana ulaşımı kolaylaşacağını belirterek sunaları söyledi: "Firmaların piyasada nakit ihtiyacına çözüm olacak. Oluşturulan bu kredi hacminin sektördeki nakit sıkışıklığını gidereceğini düşünüyorum. Yoğun işçi çalıştıran sektörlerde SGK ödemelerinin Ekim- Kasım aylarına ertelenmesini de işverenler açısından ciddi bir destek olarak görüyorum. Ödemelerin ileri tarihe ertelenmesi aynı zamanda istihdama da katkı sağlayacaktır. 
Alınan kararlar, bütçeye çok önemli bir yük getirmeyecektir, burada ağırlıklı olarak KOBİ’lere destek verilecek. Küçük işletmeler, esnaf ve orta ölçekli işletmelerin bu kararlardan istifade edebilmesi önümüzdeki üç aylık dönemde KOBi’lere ve ekonomiye can suyu olacaktır".

09 Ara 2016 - 14:46 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber