Ejder meyvesi, Gazipaşa'dan Akdeniz'e yayıldı

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, alternatif ürün olarak dikilen ve halk arasında 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın ilk denemesinde beklenenden fazla ürün elde edildiği belirtildi

İLK kez 2014 yılında Gazipaşa'da deneme ekimi yapılan Pitaya ürününe talep gelince Mersin ve Adana'da da dikilmeye başladı. Yüksek getirisi, yetiştirilmesi esnasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması, 1 yılda meyveye oturması ve meyvenin tanesinin 11- 16.5 lira arasında alıcı bulması nedeniyle Pitaya, üreticinin ilgisini çekti. Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, alternatif ürün arayışı içindeyken halk arasında ve Uzakdoğu'da 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın Akdeniz iklimine uygun olduğunu ve bölgede yetişebileceğini öğrendiklerini söyledi. Ulu, Antalya'da üretici Mehmet Tanrıverdi ile irtibata geçerek Erdemli'de 1 dönüme deneme dikimi yaptıklarını ve beklenilenden daha fazla ürün elde ettiklerini söyledi. Anavatanı Vietnam olan Pitaya'nın Avrupa'da Dragon yani Ejder meyvesi olarak bilindiğini belirten Ulu, şöyle dedi:

"Meyve bölgede beklentimizin üstünde uyum sağladı ve verimi de son derece iyi oldu. Rahatlıkla pazarlanan ve ilk hasatta elde edilen 800 meyve büyük marketler zincirine tanesini 11-16.5 liradan sattık."

Tropikal meyve üreticisi Mehmet Tanrıverdi ise, fide dikilmesinden 3 yıl sonra daha fazla ürün almayı beklediklerini belirtti.

25 Eki 2016 - 19:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber