Düğmeye basıldı! Çalışan herkese...

Hükümet, kıdem tazminatında mağduriyetlerin engelenmesi, her çalışanın tazminat alabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve revize edilen 2016-2018 Orta Vadeli Program'a göre, işçi ve işveren sendikalarıyla uyum içerisinde görüşülerek, yeni bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilmesi hedefleniyor

BU sistemin bireysel hesaba dayanır şekilde olması da öncelikli hedefler arasında bulunuyor. İşçi ve işveren kesimleriyle mutabakat sağlanması halinde, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi getirilecek. Sistemin şöyle olması bekleniyor: Mevcut çalışanların hak kaybı olmayacak. Her çalışan için bir bireysel hesap açılacak. Bu hesaba her ay işveren tarafından kıdem tazminatı ödeneği yatırılacak.

HAK KAYBI YOK

Bu paranın hangi fonlarda değerlendirileceğine çalışan kendisi karar verecek. Ama işçi tercihte bulunmazsa, hesabında biriken paranın asgari yüzde 40'ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarını içeren bir fonda değerlendirilecek. İşten ayrılma veya iş değiştirme durumunda aynı hesap üzerinden çalışanın kıdem tazminatı hakkı devam edecek.

İSTİFA EDEN DE ALACAK

1 gün bile çalışanın kıdem tazminatı hakkı olacak. Sadece işten çıkartılanlar değil, istifa edenler de alabilecek. Patron iflas etse de çalışan kıdem tazminatını alacak. Çalışan istediği zaman işveren tarafından kendi hesabına aktarılan kaynağı ve nemalanma durumunu görebilecek. Mevcut çalışanlar isterlerse şu anki sistemde kalacak. Çalışan ile işverenin uzlaşması durumunda ise yeni sisteme geçiş mümkün olacak.

EV AVANTAJI

Biriken parayı işçi belli bir süre çekemeyecek. Bazı hallerde erken çekme imkanı tanınacak. Çalışanın ev almak istemesi gibi durumlarda fonda biriken kaynağın yarısını çekme hakkı olacak. Ölüm halinde de mirasçılar biriken tutarı çekebilecek.

16 Eki 2015 - 12:34 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber