Döviz büroları mevzuatı değişti

Değişen döviz büroları mevzuatıyla birlikte döviz bürolarının ödenmiş sermayeleri 250 bin TL’den 500 bin TL’ye yükseltildi. Döviz büroları, 30 Eylül 2012 tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenmiş sermayelerini 500 bin TL'ye tamamlamak zorunda, aksi taktirde faaliyet izin belgeleri iptal edilecek

DÖVİZ Büroları Mevzuatı’nda değişiklik yapıldı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) web sayfasında yapılan duyuruda, 
Yetkili Müesseseler (Döviz Büroları) Hakkında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin 2006/32-32 Sayılı Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 2012-32/41 sayılı tebliğin dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi. Yapılan değişiklik ile Döviz bürolarının ödenmiş sermayeleri 250 bin TL’den 500 bin TL’ye yükseltildi. Bu rakam her bir şube için de 500 TL olarak belirlendi.
ALTSO web sayfasında yer alan duyuru şu şekilde: “Yetkili müessese kuruluş işlemlerinde gerekli olan ve ilgili mahkemeler ile resmi kurumlardan alınması gereken müflis olmadıklarına ve konkordato ilan etmiş olmadıklarına ilişkin belgeler ile adli sicil kaydına ilişkin belgeler yerine bu konularda ilgilinin beyanı yeterli olacaktır.
Değişiklik ile yetkili müesseselerin kuruluş işlemlerini tamamlamalarının ardından T.C. Ziraat bankasına yatırılması gereken 80 bin euro bloke uygulaması da kaldırılmıştır. Yine kuruluş işlemleri sırasında faaliyette bulunacakları ilin valiliğince düzenlenen, işyerinin yeterli fiziki güvenlik önlemlerine sahip olduğunu gösterir belge de bundan böyle aranmayacaktır. Döviz bürolarının daha önce Hazine Müsteşarlığı izni ile yapılan adres değişikliklerinde de bundan böyle bir izin şartı aranmaksızın yapılabilecek ancak, merkez ve şubelerinin adreslerinde meydana gelen değişiklik 15 iş günü içerisinde, eski adresin terk edildiğine ve yeni adreste işe başlanıldığına dair ilgili vergi dairelerinden alınacak belgelerle birlikte Müsteşarlığa bildirilmesi gerekecek. Ayrıca yeni adresin tescil ve ilan edildiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin bir nüshası yeni adreste işe başlanıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde Müsteşarlığa gönderilecek. Unvan değişikliklerinde ise Müsteşarlık izni aranmaya devam edecektir. 
Değişikliğe göre Yetkili müesseseler tebliğin 3 numaralı ekindeki örneğe uygun şekilde düzenleyecekleri yıllık faaliyet raporunu artık göndermeyecek, bunun yerine, yıllık bilanço ve kar/zarar tablolarının ilgili oldukları yılı takip eden yılın nisan ayı içerisinde onaylı örneklerini Müsteşarlığa gönderecekler. Yetkili müesseselerin unvanları, ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdür veya yöneticilerine ilişkin bilgiler ile iletişim bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri ise değişiklik tarihinden itibaren 10 gün içerisinde Müsteşarlığa bildireceklerdir. Tebliğe eklenen geçici 1'inci madde ile yetkili müesseseler, 30/9/2012 tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenmiş sermayelerini belirlenen yeni tutar olan 500 bin TL'ye tamamlamak zorundadırlar. Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen yetkili müesseselere, bu yükümlülüğün yerine getirilmesini teminen en fazla 90 günlük ek süre verilecek, bu süre içerisinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen yetkili müesseselerin faaliyet izni başka bir uyarıya gerek olmaksızın iptal edilecek.”

#

27 Eyl 2012 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber