Dolarını bozan ev sahibi oluyor

Türk Lirası seferberliği büyürken, dolarını bozduranın yöneldiği yatırım aracı altın ya da gayrimenkul oldu. Sektör temsilcileri dolarını bozdurup ev alanların yüzde 35 kazanç sağlayacağını belirtirken, dolar bozdurana indirimler yapılıyor

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yastığının altında döviz olan parasını altına, liraya dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın’ çağrısının ardından başlayan seferberlik çığ gibi büyüyor. Çağrıya duyarsız kalmayan vatandaş döviz bürolarına koşarken, esnaf da fitnesstan bıçağa, yemekten hediyeye kadar dolar bozdurana çeşitli kampanyalar yapıyor. Küçük miktarda dövizi olan TL’ye dönüp hediyesini alırken, yüksek miktarda döviz bozduran yeni yatırım araçlarına yöneliyor. Bunların başında altın gelirken, ikinci seçenek gayrimenkul oldu. Gayrimenkul piyasası, dolarını bozduranların yaptığı yatırım ile canlanırken inşaat firmaları da bu seferberliğe kampanyalarıyla destek oldu.

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde başlayacak projelerin maliyetinin artacağını belirterek, bu dönemde ev alanların yüzde 35 avantaj sağlayacağını söyledi. Ömer Faruk Çelik, dolardaki kur artışı nedeniyle yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini belirterek, “Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak” diye konuştu.

Yüzde 20’ye varan indirim yapılıyor

*Babacan Yapı, dövizini bozduran ve bunu belgeleyen herkese Babacan Yapı projelerinde yüzde 20 indirim yapacağını açıkladı.

*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımların Türk Lirası ile yapılması yönündeki çağrısına bir destek de DKY İnşaat’tan geldi. DKY İnşaat, peşin alımları döviz bozdurup TL üzerinden yapanlara kampanya indirimi dışında yüzde 2.5 ek indirim sağlama kararı aldı.

*Sinpaş GYO, Aralık ayı boyunca Ağustos fiyatlarıyla satış yapma kararı aldı.

*Huzurlu İnşaat, Türk Lirası’nın değerlenmesi için başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek verdi. Huzurlu İnşaat, 10 bin dolar bozduran her vatandaşa İstanbul Beylikdüzü’nde konumlandırdığı Huzurlu Marmara projesinde yüzde 10 indirim sağlıyor.

*Sur Yapı, her 30 bin dolar karşılığında Türk Lirası peşinatına 10 bin lira indirim sunuyor. Böylece yüzde 9 indirim yapıyor. 100 ev ile sınırlı kampanya 18 Aralık’a kadar sürecek.

*İhlas Yapı, Bizimevler 6 ve 7’de ev almak isteyenlere bozdurdukları dövizin yüzde 5’i kadar indirim yapacak.

*Vadişehir projesiyle tanınan Irmak Group, İDA Gold ve Irmak Döviz bürolarında 50 bin dolar ve euro bozduranlara  gram altın hediye ediyor.

3 defa kazanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye dönün” çağrısına uyanların 3 defa kazançlı çıkacağını anlatan DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel, “250 bin TL’nizle 2.5 TL’den 100 bin dolar aldınız. Dolar bugün ortalama 3.40 TL. Bugün 100 bin dolarınızı bozdurduğunuzda elinizde 340 bin TL’niz olacak. 2016’da konut fiyatlarında ciddi düzeltmeler yaşandı. Şu anda dip fiyatlarda olduğunu düşüyoruz. Konuttaki inşaat maliyet artışları henüz fiyata yansımadı. Bu durumda konut almak size ayrıca kazandıracak. Bugün dolar bozdurmak üç defa kazandıracak” dedi.

Yabancıya bile TL ile satılacak

*Ege Yapı’nın Batışehir’de devam eden satışları Türk Lirası üzerinden gerçekleşiyor. 3 yılda hayata geçireceği 8 projenin satışlarını da TL üzerinden yapacak.

*Artaş İnşaat, bünyesindeki ArenaPark, ArmoniParkve Kayseri Park AVM’lerinin kiralarını TL cinsine çevirdi.

*Fuzul Grup, konut satışında tamamen Türk Lirası dönemine geçti. Yabancıya satışta bile doların kullanılmaması kararını aldı.

*Ortadoğu Group, Alanya’daki 5 yıldızlı Wome Deluxe Otel’de Türk Lirası üzerinden satış yapacak.

*Beyttürk İnşaat, yabancılara satışta dahi dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı.

11 Ara 2016 - 08:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber