Dolar çıldırdı! O sınırı aştı

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL her gün tarihi zirvelerini yeniliyor. Dolar saat 11:00'da 2.70'i de gördü. Dolar gün içinde en yüksek 2.7050'ye çıktı

YAKLAŞAN

genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL her gün tarihi zirvelerini yeniliyor. Dolar saat 11:00'da 2.70'i de gördü. Dolar gün içinde en yüksek 2.7050'ye çıktı.

Dolardaki küresel değer kazancı TL'deki değer kaybının ana nedeni olmaya devam etse de, TL yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın ardından dolar karşısında yüzde 13 değer kaybı ile en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda. TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın merkez bankası'nı sert eleştirmesiyle başlayan ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğine ilişkin endişelerle devam eden TL'deki negatif ayrışma, seçimin yaklaşmasıyla seçim sonuçlarının nasıl oluşacağının tam olarak tahmin edilememesi ile daha da belirginleşti. Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.

'DOLARDA HAREKETLENME DEVAM EDECEK'

ING Bank Döviz Bölümü Müdürü Burçin Metin, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada dolardaki yükseliş hareketinin devam edeceğini söyledi.

Metin, “Bu hareketi devam edeceğe benziyor. Yurtdışından dolar talebi söz konusu. Hem siyasi belirsizlik hem de seçim sonrası referandum beklentisi yatırımcıları endişelendiriyor.  Yabancıların dışardan bakışı şu aşamada pek de iyi değil. Lokal ve yurtdışındaki müşterilerde satış gelmiyor. Merkez Bankası gerekli önlemleri alabileceğini söyledi dünkü açıklamada ama piyasa oyuncuları ne yapacağını bilmiyor. Hiç düzeltme yapmadan yükseliş devam ediyor. Dolar uzun bir süre 2.70-2.80 bandında devam edecek gibi görünüyor.  2.80 seviyesine ne zaman gelinir belli değil. Bugün de olabilir bir ay içinde de görebiliriz” dedi.

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy,  “2.70 bizim için önemli bir eşikti, 2003’te tepe seviyesi dolar/TL 1,77’yi gördükten sonra aşağı yönlü bir trend içine girmişti. 2008-2009 krizi sonrası normal şartlarda 2.50-2.70 bandı hedef olacaktı. Ancak bu seviyeye çok hızlı geldik. Ana sebebi güçlü dolar endeksi. Dolar endeksi güçlü kaldıkça, bu yükseliş devam eder. Dolar endeksi 100 tepe bandı kalıp, oradan geri çekilirse, bizim için iyi olur. Ancak bu olmazsa, 2.70-280 içinde dengelenmesini bekliyoruz. Buradan da yükselişler görülebilir. Ancak bunlar sadece olasılık, kesin olacak gözüyle bakmıyoruz. Dolar/TL potansiyel nedenlerden dolayı bu bantta kalacak. Merkez Bankası şu aşamada çok proaktif davranmıyor.  Normalleşme için dolar endeksi normalleşmeli. Tabii ki dolardaki harekette yurtiçi gelişmeler de önemli” dedi.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarının 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'de oy kaybına neden olduğuna işaret ederken, yüzde 10'luk seçim barajı sınırındaki HDP'nin TBMM'ye girip giremeyeceğinin parlamento kompozisyonu açısından kritik önemde olacağını vurguluyorlar.

Reuters'ın görüşüne başvurduğu beş araştırma şirketi de HDP'nin oylarının yüzde 10 olan seçim barajının etrafında dolaştığını belirtiyorlar. "Seçimin kilit partisi HDP" diyen AG Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür, "Bu seçimde 1-2 puan ilk defa bu kadar değerli" görüşünde. Analistler, HDP'nin yüzde 10'luk seçim barajını geçmesi ve AKP'deki oy kaybının sürmesi halinde ise AKP'nin tek başına iktidar olamama riskinin ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

'2.70 ÖNEMLİ BİR EŞİKTİ'

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise  “2.70 bizim için önemli bir eşikti, 2003’te tepe seviyesi dolar/TL 1,77’yi gördükten sonra aşağı yönlü bir trend içine girmişti. 2008-2009 krizi sonrası normal şartlarda 2.50-2.70 bandı hedef olacaktı. Ancak bu seviyeye çok hızlı geldik. Ana sebebi güçlü dolar endeksi. Dolar endeksi güçlü kaldıkça, bu yükseliş devam eder. Dolar endeksi 100 tepe bandı kalıp, oradan geri çekilirse, bizim için iyi olur. Ancak bu olmazsa, 2.70-280 içinde dengelenmesini bekliyoruz. Buradan da yükselişler görülebilir. Ancak bunlar sadece olasılık, kesin olacak gözüyle bakmıyoruz. Dolar/TL potansiyel nedenlerden dolayı bu bantta kalacak. Merkez Bankası şu aşamada çok proaktif davranmıyor.    Normalleşme için dolar endeksi normalleşmeli. Tabii ki dolardaki harekette yurtiçi gelişmeler de önemli” dedi.

Dolardaki yükseliş NEDEN ÖNEMLİ?

ENFLASYON

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan ABD’deki G20 toplantılarında dikkat çekmişti “Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor” diye. Yani dolardaki yükseliş enflasyonu da arttırıyor.

ARA MALI İTHALATI

Sanayide 100 dolarlık ihracat için yaklaşık 70 dolarlık ithalat ara malı ithalatı yapmamış gerekiyor. Dolardaki her kuruş artış ara malı ithalatının maliyetini arttırıyor. Aynı zamanda genel ithalat için de sıkıntı.

İHRACAT

İhracatçılarımız için de dolardaki yükseliş sorun. Dolardan ithal edip yüzde 49 düzeyinde Euro üzerinden ihraç ediyorlar. Yani üretim maliyeti artarken satış değeri azalıyor. Aynı zamanda fiyat indir baskısı da yaşıyorlar.

BORÇLAR

Vatandaşların döviz cinsi borcu çok yüksek değil. Ancak kamunun ve özel sektörün özellikle de reel sektörün döviz borcu bulunuyor. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre şubatta kur zararı 292 milyar lira oldu.
KAYNAK: Hürriyet

15 Nis 2015 - 12:16 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber