Dolandırıcıların BES oyunu

Yüzbinlerce BES üyesinin kişisel verisi dolandırıcıların eline geçti. Sahtekârlar hayata yeni geçen otomatik katılım sistemini bahane ederek para topluyor

VATANDAŞLARI canından bezdiren telefon dolandırıcılarının hedefinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) var. Hayata yeni geçirilen otomatik katılım uygulamasını fırsat bilen uyanıklar, vatandaşlardan sisteme geçiş için 100 liradan bin TL'ye varan oranlarda para talep ediyor. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre dolandırıcılar bu konuda hâlâ kafası karışık olan vatandaşı ikna etmekte de zorlanmıyor.
Zira, iddiaya göre binlerce BES kullanıcısının kişisel verileri hatta birikim miktarları dolandırıcıların eline geçti. Çağrı merkezleri üzerinden sızdırıldığı düşünülen veriler internette de alenen satışa sunuluyor. Sosyal medya hesapları üzerinden satılan veriler dolandırıcıların elini kuvvetlendiriyor. Sanal ortamda BES ile ilgili güncel dataların 4 Aralık'ta satışa çıkarıldığı görülüyor. Kendilerini bazen sigorta şirketi, bazen de Maliye Bakanlığı'ndan biri gibi tanıtan sahtekârlar telefonun karşı ucundaki vatandaşın tüm kişisel bilgilerini sıraladıktan sonra şu sözleri kullanıyor:
"4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda değişiklik 1 Ocak 2017'de hayata geçiyor. Konuyla ilgili zorunluluk var. Bu konuda bir mağduriyet yaşamamanız için 1000 TL'lik geçiş ödemesini yatırmanız gerekiyor. Yoksa geçiş sağlanamadığı gibi ceza da ödemek zorunda kalacaksınız."
MÜSTEŞARLIK HAREKETE GEÇTİ
Konuyla ilgili şikâyetlerin artması üzerine Hazine Müsteşarlığı da Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım uygulamasıyla ilgili dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarıda bulundu. Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, 6740 Sayılı Kanun uyarınca çalışanların işverenleri tarafından otomatik olarak emeklilik planlarına dahil edileceği belirtildi. Konuyla ilgili şu konular vurgulandı:
"Otomatik katılım sistemi kapsamında emeklilik planına dahil edilecek çalışanlara, birileri tarafından sisteme dahil olup olmayacaklarına ilişkin soru sorulması kesinlikle söz konusu değildir. Çalışanlar bu konudaki bilgileri Hazine Müsteşarlığı web sayfasından veya bizzat kendi işverenlerinden alabilirler. Bu itibarla, olası istenmeyen durumların önüne geçmek adına, emeklilik şirketleri tarafından otomatik katılım sistemine dahil olup olmama konusunda aradığını iddia eden kişilere itibar edilmemeli."

10 Ara 2016 - 09:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber