Çöp Vergisi'ne zam yolda

Büyükşehirlerde su faturası üzerinden metreküp başına 24 kuruş alınan vergiye zam geliyor. İmar Kanunu Tasarısı'na göre vergi 45 kuruşa çıkacak

TARTIŞMALIİmar Kanunu Tasarısı'na eklenen maddeyle, su faturalarına yansıtılan ve Çöp Vergisi olarak bilinen Çevre Temizlik Vergisi 2 katına çıkacak. Büyükşehirlerde 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olan Çevre Temizlik Vergisi, büyükşehirlerde 45 kuruş, diğer yerlerde 36 kuruşa çıkacak. Köy ve üniversite binalarının Çöp Vergisi muafiyeti de sona erecek.

4 BİN 200 TL'YE ÇIKACAK

İmar Kanunu Tasarısı'na göre metreküp başına büyükşehirlerde 24 kuruş, diğer yerlerde 19 kuruş olan Çevre Temizlik Vergisi, büyükşehirlerde 45 kuruş, diğer yerlerde 36 kuruş olarak hesaplanacak. Su ihtiyacını belediye şebekesi dışında karşılayanlar için de vergi oranı artacak. Böylece, birinci grup, birinci derece konutların vergi oranı yıllık bin 400 liradan 4 bin 200 liraya çıkacak. Çevre temizlik vergisi su faturalarına ekleniyor. Konutlar için çöp vergisi, su tüketim metreküpü başına belirlenen fiyat tarifesiyle hesaplanıyor. Mevcut durumda büyükşehirlerde 100 liralık yalın su bedeli için 8 buçuk lira Çevre Temizlik Vergisi kesiliyor. Tasarının hayata geçmesiyle bu miktar 16 liraya çıkacak.

TAPU İŞLEMİNE KOLAYLIK  

Tasarıyla, 'elektro tapu'nun da esasları belirlendi. Buna göre, bilgi teknolojileri ve iletişim araçları vasıtasıyla, güvenli altyapı oluşturularak hazırlanmış ortamlarda, tarafların farklı müdürlüklerden veya yurtdışı temsilciliklerinden, aynı anda görüntülü katılımıyla ve elektronik kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak tapu işlemleri yapılabilecek. Elektronik tapunun ayrıntıları yönetmelikle belirlenecek.

100 LİRADA 3.57 TL ZAM

Çevre Temizlik Vergisi 2014 başından itibaren büyükşehirlerde metreküp başına 24, diğer belediyelerde metreküp başına 19 kuruş olarak uygulanıyor.

Tasarıyla, Çevre Temizlik Vergisi'nden muaf olan yer ve kurumlar arasından köyler çıkarıldı. Bunun yerine mahalli idarelere ve bunların kurduğu birlikler muafiyette tutuldu. Üniversitelerin kullanımına sunulan özel binalar da tasarının yasalaşmasıyla çöp vergisi ödemek zorunda. Tasarıyla Darülaceze'nin dışındaki kimsesiz bakım kurumlarından da çöp vergisi alınacak. Tasarıyla, atık suyun uzaklaştırılmasına karşılık içme ve kullanma suyu tüketim bedelinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belediye meclisince belirlenen ücretler de belediye gelirlerine eklenecek.

12 Ara 2014 - 19:51 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber