Çocuk SGK'lıya müjde

15 YAŞ altında sigorta yaptıran 1.4 milyon çocuk çalışana müjde yargıdan geldi.

Sosyal Güvenlik Yasası'nda 2008 yılında yapılan ve emeklilik yaşını yükselten düzenlemeden etkilenmemek için yaklaşık 1 milyon 400 bini 15 yaşından küçük olmak üzere 1 milyon 700 bin kişi nisan ve mayıs aylarında sigortalı olmuştu. SGK, yaptığı inceleme sonucunda son dönemde yapılan bu sigorta işlemlerinin büyük bir bölümünü iptal etti. O tarihte 9 yaşında olan A.N.T. de bir inşaat firmasının katalog çekimlerinde yer aldı ve sigortalı oldu. SGK müfettişlerinin incelemesi sonucu A.N.T.'nin sigortası da iptal edildi. Bu karar üzerine mahkemeye başvuran aile, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu savundu. Yaklaşık 2.5 yıl süren yargılama sonucunda İstanbul İş Mahkemesi, SGK'nın yaptığı işlemin iptaline karar vererek A.N.T.'nin çalıştığı 10 günün prim günü sayılmasına karar verdi. YARGITAY'IN ONAYINA GİDECEK Mahkeme tarafından verilen bu karar, Yargıtay tarafından onanırsa sigortası iptal edilenler için emsal olacak. Ailenin dilekçesinde A.N.T. o dönemde 9 yaşında olduğu düşünüldüğünde yaptığı işin kendisine uygun olduğunun çok açık olduğu ifade edilirken, yaşı itibarıyla da sürekli bir iş ilişkisinden söz edilmesinin doğal olarak mümkün olmadığı, yetkililer tarafından tutulan tutanakta denetim sırasında işyerinde olmamasının da son derece doğal bir durum olduğu vurgulandı. 'FİİLEN ÇALIŞMA' ETKİLEDİ Davalı SGK'nın "yeni yasaya tabii olmadan erken emekli olmak için sigortalı oldular" düşüncesine sahip olduğu iddia edilen dilekçede 'hiçbir geçerli bir delil yokken fiilen çalışma olgusu mevcutken salt bu genel düşünce ile bu sonuca varılmasının hak ve adalete aykırı olduğu ve hukuki gerekçelerden uzak olduğu' ifadesine yer verildi. Ailenin avukatları, işveren tarafından fiilen çalışması kabul edilen küçük A.N.T.'nin sigortasının iptali için hiçbir hukuki gerekçenin söz konusu olamayacağını vurguladı. YENİ YASADAN NEDEN KAÇTILAR? 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'la emeklilik yaşı 65'e yükseltilirken, bu yasaya tabi olanlar emekli olduklarında ücretli bir işte çalıştıkları takdirde maaşı kesilecek. Ayrıca emekli maaşı da kademeli olarak düşüyor.

#

05 May 2012 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber