"Cimin üzümü" üreticisini üzdü

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde üretilen, kentin tescilli ürünü Cimin üzümündeki verim kaybı üreticiyi üzdü

İLÇEDE yılda ortalama 6 bin ton civarında üretilen sofralık Cimin  üzümünün hasadı, bir süre önce tamamlandı. 
Önceki yıllarda kasım ayına kadar devam eden hasat, ürün rekoltesinin  bahar aylarındaki yağışlar ve don nedeniyle düşmesi yüzünden daha kısa sürede  bitirildi. 
Üreticisinin beklentilerini karşılamayan Cimin üzümü tezgahlarda 5-8  lira arasında satışa sunuluyor. 
Üzümlü Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Karakelle yaptığı açıklamada, "Bu sene Cimin Üzümü rekoltesi çok düşük. Sebebi ise bahar  mevsimindeki don ve yağmurdan dolayı bağlarda hastalık olması. Mantar hastalığı,  kurşini küf hastalıklarından dolayı bu yıl üzüm rekoltemiz geçen yıla göre beşte  bir oranında azaldı. Fiyat geçen yıla göre biraz daha iyi. Geçen yıl üzümün  toptan satış fiyatı 4 lirayken bu yıl 5 lira oldu, ama bu da üreticiyi tatmin  etmedi. Çünkü üreticinin satacağı üzüm yok." 
Verimdeki azalış nedeniyle hasadın erken tamamlandığını belirten  Karakelle, "Bu sene, kasım ayının ilk haftasına kadar sürmesi gereken hasat 20  gün önce bitti. Üreticilerimiz bu yıl umduklarını kesinlikle bulamadı." diye  konuştu. 
"Masraflarımızı karşılayacak üzüm satamadık" 
Üzüm üreticisi Faruk Bahar da üründen bu yıl umduklarını  bulamadıklarını söyledi. Bahar, "Hava şartlarının soğuk gitmesinden ve don  olayından dolayı üzüm üşüdü, ardından havalar aşırı sıcak gidince verim kaybı  yaşandığı için rekolte düştü. Masrafımızı karşılayacak üzüm bile satamadık. Geçen  yıla göre üzüm fiyatları, bu sene üzüm olmadığı için yüksek ama üzüm yok." dedi. 
Türkiye'de, Malatya ve Elazığ'ın ardından en çok üzüm Erzincan'da  üretilen Cimin üzümü. Kentin Üzümlü ilçesindeki 8 bin 650 dekar alanda  yetiştirilen Cimin üzümü, kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak talep  görüyor. Şeker oranının düşük olması sebebiyle özellikle şeker hastalarınca  tercih edilen Cimin üzümü, bazı Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

26 Eki 2016 - 11:48 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber