Çetinkaya konuştu dolar düştü

Sabah saatlerinde 3.54’ün üzerini gören doların ateşi Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarıyla düştü. 3.46’nın altını gören Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 1.4’ten fazla değerlenerek günün en çok yükselen gelişen ülke para birimi oldu

KÜRESEL piyasalarda azalan risk iştahı ile son günlerde yükseliş trendinde hareket eden dolar/TL, TCMB’nin 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarının ardından düşüşe geçti. Sabah 3.54’ün üzerini gören dolar/TL, öğleden sonra yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artmasıyla kademeli olarak 3.4519’a kadar geriledi. 
  Analistler, TCMB 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından TL varlıklara ilginin arttığını, buna bağlı olarak TL’nin diğer para  birimleri karşısında değer kazandığını dile getirdi. Analistler, son bir haftadır genel  olarak diğer para birimlerinden negatif ayrışan TL’nin bugün bu farkı kapatmaya çalıştığını kaydetti. Çetinkaya sunumunda, TL’nin aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalınmadığını belirterek, kurlardaki dalgalanma için “Finansal  istikrara risk oluşturması durumunda TCMB elbette kayıtsız kalmaz, tüm araçları ile gereken yapılır” demişti. 
Merkez’den yüksek frekanslı tedbirler beklenmemeli 
Merkez Bankası’nın nominal ya da reel bir döviz kuru hedefi olmadığını belirten Çetinkaya, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, piyasa derinliğinin kaybolduğu olası durumlar ve finansal istikrara dair risk oluşması hallerinde Merkez Bankası’nın kayıtsız kalmayacağının altını çizdi. Çetinkaya, küresel piyasalarda, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kayda değer bir yeniden fiyatlama yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yeni dengenin nerede oluşacağı henüz belli değil. Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip, şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder. Merkez Bankası’nın elinde döviz likiditesine dair çok sayıda araç var.  Döviz satım ihaleleri gibi araçlar da kullanılabilir. 28 Nisan tarihinden bu yana buna ihtiyaç duymadık ama gerekirse kullanabileceğimiz araçlardan biridir.” Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, rezervlerin ülke ihtiyaçları açısından ve piyasa gelişmeleri dikkate alındığında yeterli olduğu mesajını tekrarladı. 
Altın sürprizi 
Merkez Bankası, altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması için Türk Lirası karşılığında altın alımına başlayacağını bildirdi. 
“2017 Para ve Kur Politikası” metninde, “Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk Lirası karşılığında bankalardan, yurtiçi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır” ifadesine yer verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son dönemde kurda artan hareketliliğe karşı yastık altında dövizi olanlara, bunu altına ve Türk Lirası’na dönüştürmeleri çağrısında bulunmuştu.

07 Ara 2016 - 08:23 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber