Büyük gün geldi! Pazarlıklar başlıyor

Yaklaşık 8 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için masaya oturuluyor. İşveren tarafı 'Sıfır zam' derken, işçi tarafında "Bin 600 liralık" teklifler var

YAKLAŞIK 8 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı bugün yapılacak. 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan toplam 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılı için geçerli olacak asgari ücret tutarını belirlemek için bir araya gelecek. Komisyonda işçi temsilciliğini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren temsilciliğini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) üstlenecek.
 
Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte asgari ücret tartışmaları da başladı. Geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 30'luk zam çok konuşulmuş; asgari ücret net 1.300 liraya çıkartılmıştı. Bu yıl toplanacak Asgari Ücret Komisyonu'nda yine sıkı pazarlıklar olacak. Masaya hem işçi hem işveren hem de hükümetin teklifleri gelecek ve bir orta yol bulunacak.
 
İşveren 'Sıfır zam' diyor.
 
İşverenler pazarlıklar için 2016 yılı asgari ücretinin bin 300 liraya çıkmasını yüksek bulup, ekonomik gelişmeleri gerekçe göstererek 'Sıfır zam' talep ediyor. Sendikalardan Türk-İş, asgari ücretin bin 600 lira olmasını talep ederken, DİSK "2 bin lira olmalı" diyor.Müezzinoğlu: Kaşıkla verip kepçeyle alan olmadık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kaşıkla verip kepçeyle alan olmadık" diyerek asgari ücreti daha iyi yapma gayretlerinin olduğunu açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, "Yapabileceğimizin en iyisini yapacağız. Aralık sonunda hayırlı bir karar verilir" demişti. Türk-İş'in bin 600 TL'lik asgari ücret açıklamasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonominin realitelerini unutmamak lazım" diye yanıt vermişti.
 
Brüt ücret 2 bin 50 lira olabilir
 
Eğer bin 600 liralık teklif kabul edilirse brüt asgari ücret 2 bin 50 liraya yaklaşacak. Bin 300 liralık asgari ücrette ise brüt rakam bin 647 lira, SGK primi ise 230 lira 58 kuruş olacak. İşsizlik maaşı bu rakam kabul edildiğinde en düşük 820 liraya yükselirken, yüksek maaş alanların işsizlik ödeneği ise 1.317 liradan, 1.640 liraya kadar çıkabilecek. Bu durumda AGİ 152 lira olacak. Bin 600 liralık teklifle SGK primi 294 lira olacak. Bin 400 liralık bir asgari ücret olduğu var sayılırsa brütte bu rakam bin 773 lira, SGK primi ise 248 lira 22 kuruş olacak. AGİ ise 132 lira 97 kuruşa çıkacak
 
"Bin 400 Lira iddiası"
 
İşveren kesimi de 50 liralık bir artış teklifi hazırlayarak 1.350 lira önerisini sunacak. Hükümetin ise bunların ortasında 1.400 liralık bir rakam ortaya koyacağı belirtiliyor.
 
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)'nun hazırladığı çalışma raporunda asgari ücret ve işgücü maliyetlerine ayrı bir bölüm ayrıldı. 2016 yılında asgari ücretin yüzde 30 artırıldığı belirtilen bu bölümde, artış oranının çalışma barışını ve toplumsal iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkilediği vurgulandı.

06 Ara 2016 - 08:10 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber