BDDK'dan PayPal açıklaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kanunlara uymadığı için PayPal'ın lisans  başvurusuna onay vermediklerini belirtti

AKBEN,  yaptığı açıklamada, on-line bankacılık ve para  aktarma hizmeti sunan PayPal'ın Türkiye'deki faaliyetlerini durdurma kararı  aldığını anımsattı. 
 Kanuna uygun olmadığı için PayPal'ın lisans başvurusuna onay  vermediklerini aktaran Akben, konuyla ilgili kararın Bankacılık Denetleme ve  Düzenleme Kurulu tarafından alındığını dile getirdi.
Akben, 27 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren Ödeme ve Menkul  Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları  Hakkında Kanunun 14. ve 18. maddelerinde, ödeme hizmetleri alanında faaliyette  bulunmak ya da elektronik para ihraç etmek isteyen kuruluşların, Kuruldan izin  almak kaydıyla faaliyette bulunabileceklerinin hükme bağlandığını ifade etti.
 
 Daha önce Türkiye'de faaliyet gösteren Şirketin, Kanunun geçici 2.  maddesi hükmünce alt düzenlemelerin yayımlandığı 27 Haziran 2014 tarihinden  itibaren bir yıl içinde alt düzenlemelere uyumlu hale gelip başvuru yapması  gerektiğini hatırlatan Akben, "Şirket bu kapsamda 27 Haziran 2015 tarihi öncesi  Kanunun 12. maddesinin 1 numaralı fıkrasında belirtilen ödeme hizmetleri ve 20.  maddesi uyarınca elektronik para ihracı faaliyetlerini yürütmek üzere faaliyet  izni başvurusunda bulunmuştur." dedi. 
Akben, faaliyet izni başvurusu ile ilgili değerlendirme yapıldığını  anlatarak, şunları kaydetti: 
  "Şirketin, Kanunun 23. maddesi ve Tebliğin 16 maddesine (Kuruluşların    birincil   ve   ikincil   sistemlerini   yurt   içinde  bulundurmaları  zorunludur.) uyum için gerekli çalışmaları yapmadığı görülmüş, Şirket ile yapılan  müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak 'Sistemlerin  yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları,  sistemleri Türkiye'ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket  politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve  yedeklerini Türkiye'ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş. 
Şirkete işlemin bir tarafının yurt dışında olduğu işlemler için  Tebliğin 16. maddesi 4. fıkrasında tanımlanan istisnaları kullanarak daha minimal  bir sistemle 'cross border' (sınır ötesi) olarak adlandırılan farklı bir faaliyet  izni için başvurabilecekleri belirtilmiş, Şirkete nihai kararını vermesi için bir  süre verilmiş ancak verilen süre zarfında firmadan herhangi bir geri dönüş  olmamış ve faaliyet izni başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır. Diğer taraftan,  mevzuat setinin tüm firmalar için aynı olduğu ve bir firma özelinde herhangi bir  istisna tanınamayacağı ve halihazırda çok sayıda ülkede faaliyet gösteren ve tek  merkezden yönetilen birçok firmanın mevzuata uyum için gerekli yatırımları da  yaptığını hatırlatmakta fayda var." 
Akben, Şirketin faaliyet izninin olumsuz sonuçlanmasının ardından  firmanın Avrupa ve Amerika sorumlusu olan yetkililerle bundan sonraki süreçle  ilgili toplantılar yapıldığını aktardı. 
Ülke içi ya da uluslararası işlemler için neler yapmaları gerektiği  ile hangi işlem için nasıl bir başvuru yapması gerektiği gibi detaylı bilgilerin  iletildiğini söyleyen Akben, "Her şirket gibi ilgili firma da gerekli şartları  sağlayıp tekrar başvuru yapması halinde faaliyet izni süreci yeniden  başlatılabilecektir." bilgisini verdi.
 "Gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalar devam edecek" 
 PayPal'ın İnternet sitesinde yer alan açıklamada ise 6 Haziran 2016  tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye'deki müşterilerilerinin PayPal  hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacağı bildirildi. 
Müşterilerinin PayPal hesaplarına giriş yapabileceğini ve varsa  hesaplarındaki bakiyeyi Türkiye'deki banka hesaplarına aktarabileceği belirtilen  açıklamada, "Belirtmek isteriz ki PayPal'ın önceliği her zaman müşterileri  olmuştur. Ancak yerel düzenleyici kuruluşa yaptığımız lisans başvurusunun reddi  ve ilgili kurumun Türkiye'deki faaliyetlerimizi durdurma talimatı doğrultusunda  uygulamak durumunda olduğumuz bu karardan dolayı üzüntü duymaktayız." ifadeleri  kullanıldı. 
 Açıklamada, PayPal müşterilerinin, bilgi sayfasını ziyaret ederek bu  sürecin kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin detaylı bilgi alabileceği,  gelecekte Türkiye'deki müşterilerine yeniden hizmet verebilmek için gerekli  izinlerin alınması yönündeki çalışmalarının devam edeceği de vurgulandı.

02 Haz 2016 - 12:16 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber