Bayramda çalışana çift maaş

İş Kanunu'na göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekiyor

BAZI iş kolları ve işyerlerinde işin devamlılığı açısından çalışanların bayram süresince de çalışması gerekiyor. Bu yüzden bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak çalışana 2 günlük ücret ödenmesi gerekiyor. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekiyor. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekiyor. Zamlı bu ücret arife günü öğleden sonra yapılan çalışmayı da kapsıyor.
160 TL EK ÖDEME YAPILACAK
Durumu bir örnekle gerekirse; Saatlik ücreti 5 TL olan Mehmet Bey bayramın 27. ve 3. günü toplam 12 saat çalışmıştır. Normal günlerde 60 TL alması gereken Mehmet Bey bayramdaki bu 12 saatlik çalışması karşılığı 120 TL alacak. Aylık ücret üzerinden örneklendirmek gerekirse, bayramın 2 günü tatil yapmayarak çalışan bir işçiye, aylık 2 bin 400 TL brüt ücret ödendiği varsayalım. İşçinin tatil yapmayarak çalışması halinde, günlük ücretinin (2.400/30) 80 TL olması nedeniyle, bayramın birinci günü için 80 TL ve 2'nci günü için 80 TL olmak üzere iki genel tatil günü için toplam 160 TL ek ödeme yapılması gerekiyor. Aynı şekilde arife günü öğleden sonra çalıştığı saat ücretinin de 2 katı olarak ödenmesi gerekiyor.
YÜZDE 150 ZAMLI ÖDENMELİ
İş Kanunu'na göre günlük çalışma süresi 7.5 saat haftalık çalışma süresi ise 45 saat. 45 saatin üzerindeki çalışmalar ise fazla mesaili çalışma olarak nitelendirilir. Bayramda çalışanların fazla mesai yapmaları halinde ücretlerinin bayramın zamlı ücreti ile birlikte yüzde 150 zamlı olarak ödenmesi gerekir. En çok sorulan sorulardan biridir. İşveren işçisine "Kurban Bayramı süresince çalış bayram sonrası sana 4 gün izin kullandırayım" diyor. İşverenin bu talebi ve kullandıracağı izin mevzuata uygun değil. Bayramda çalışana ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekiyor. Bayramdaki çalışmanın karşılığı izin olarak verilemez. Ücret ödenmesi gerekir.
GENÇLER BAYRAMDA ÇALIŞTIRILAMAZ
İş Kanunu'nda "Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir" hükmü yer alıyor. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere sigortalılar sözleşmelerinde aksi bir hüküm yoksa bayramda çalışmak zorunda değil. Çocuk ve genç işçiler bayramda çalıştırılamaz.

04 Eyl 2016 - 20:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber