Batı Akdeniz'de ihracat rekoru

En çok Çin'e ihracat gerçekleştiren Batı Akdeniz, alternatif pazarlarda çalışmalarını sürdürerek ekonomiye katkı sağlayacak

RUSYAile yaşanan krizin etkisini alternatif pazarlarla aşan Batı Akdenizihracatı, zor geçen bir sezona rağmen ihracatını kesintisiz bir şekilde sürdürmeyi başardı ve 1 milyar Dolar rakamını geride bıraktı. Batı Akdeniz ihracatı, Eylül ayının son haftası itibariyle 1 milyar Dolar rakamını geride bıraktı. Yaş meyve sebze ve maden sektörü bu rakama ulaşılmasında önemli rol oynadı. Kimya ile ağaç ve orman ürünleri sektörleri de bölge ihracatına önemli katkı sundu. Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatının başlamasıyla birlikte yılsonunda Batı Akdeniz ihracat rakamlarının beklenen noktaya ulaşması düşünülüyor. Rusya pazarının açılmasına alternatif pazarların da eklenmesinin ardından 2017 yılında bölge ihracatına önemli katkı sağlaması bekleniyor.
MADEN SEKTÖRÜ İLK SIRADA
İhracatta 1 milyar Dolar'a ulaşıldığı bir dönemde sektörlerin performansına bakıldığında maden sektörünün 278 milyon Dolar'la ilk sırada yer aldığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “En fazla ihracat yapan sektörler sıralamasının ikinci sırasında ise 260 milyon Dolar'la yaş meyve sebze sektörü yer alıyor. Son yıllarda ihracat performansını istikrarlı bir şekilde artıran kimya sektörü ise 107 milyon Dolar'la üçüncü sırada yer alıyor. Ağaç ve orman ürünleri ihracatı ise 90 milyon Dolar ile 100 milyon Dolar sınırına çok yaklaştı. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ise 31 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdi” dedi.
ALMANYA'YA İHRACAT ARTTI
İhracat performansının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 148 milyon Dolar ile Çin’in yer aldığını kaydeden Satıcı, “Rusya krizi sonrasında etkinliğin artırıldığı Almanya’ya ihracatta ise 102 milyon Dolar ihracata ulaşıldı. Almanya pazarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 57 ihracat artışı yaşandı. Listenin geriye kalan kısmında 47 milyon Dolar'la İran, 38 milyon Dolar'la Ukrayna, 34 milyon Dolar'la Kazakistan yer aldı. İhracat yaptığımız ülkelerin 28’ine 10 milyon Dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirdiğimiz görüldü” diye konuştu.
'YENİ PAZARLAR ARAYACAĞIZ'
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak, önümüzdeki süreçte de bölge ekonomisine katkı sağlamak adına çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini belirten Satıcı, “Rusya’ya ihracat yapamadığımız dönemde edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, büyük emekler sarf edip oluşturduğumuz alternatif pazarlarda etkinliğimizi daha da artırmak için çalışacağız. Yeni pazar arayışlarımızı sürdürerek, ürün taleplerinin geldiği yeni bölgelere ihracat gerçekleştirip, ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için üzerimize düşen görevi ihracat ailesi olarak yerine getirme çabasında olacağız” diye konuştu.

27 Eyl 2016 - 21:28 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber