Bankalardan rekor tahvil ihracı

Bankalar 2012 yılında toplam 8 milyar 625 milyon dolarla tarihinin en yüksek tahvil ihracını yaptı.

Merkez Bankasının Ekim ayı ödemeler dengesi verilerinde yer alan bilgilere göre, yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar, Aralık ayındaki 1 milyar 415 milyon dolar tutarındaki yeni ihraçla birlikte 2012 yılında 8 milyar 625 milyon dolar tutarında net borçlanma gerçekleştirdi. Bir önceki yıl bankaların gerçekleştirdiği tahvil ihracı 2 milyar 797 milyon dolar düzeyindeydi.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, Temmuz 2010'da yaptıkları 1 milyar dolar tutarındaki ihraç ile bu piyasanın kapılarını Türk ihraççılara açtıklarını hatırlatarak, ''Bugün bakıldığında Türk bankacılık sektörünün tahvil ihraçları bu rakamın tam 15 katına, yani 15 milyar dolara ulaştı'' dedi. 

Kefeli, öte yandan, 2007 yıl sonunda 13 milyar dolar olan Türk bankacılık sektörü sendikasyon kredilerinin 2012 yıl sonu itibariyle yaklaşık 16 milyar dolar olduğunu ve bu piyasada sınırlı bir büyüme imkanı bulunduğunu ifade etti. 

Kefeli, netice itibariyle, bu sene içinde tahvil ihraçlarının sendikasyon kredilerini de geçerek yurt dışı borçlanmada birinci sıraya oturmasının şaşırtıcı olmayacağı görüşünü paylaştı.

Sektörümüz dış borçlanma yoluyla kaynak sağlamaya devam edecek

İleriye dönük beklentilere ilişkin görüşlerini de aktaran Kefeli, öncelikle 2010 yılından bu yana bakıldığında, tasarrufun düşük olması gibi yapısal nedenlerden dolayı sektörün kredi büyümesinin mevduat büyümesinin üzerinde olduğunu ve bu trendin yakın gelecekte de devam etmesinin beklendiğini belirtti. 

Bu nedenle, sektörün ihtiyatlı bir şekilde dış borçlanma yoluyla kaynak sağlamaya devam edeceğini anlatan Kefeli, tahvil ihraçlarının ise uzun vadeli olmaları nedeniyle kısa vadeli kaynaklara göre tercih edilen bir araç olacağını ifade etti.

İkinci olarak, global gelişmelerin de fonlama kaynağı olarak yurt dışı tahvil piyasasını öne çıkarttığına değinen Kefeli, sıkılaşan bankacılık kuralları, sermaye ve likidite düzenlemeleri gibi gelişmelerin uluslararası bankaların kredilendirme kapasitesini ve maliyetini etkilediğine dikkati çekti.

#

15 Şub 2013 - 11:26 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber