Artışın nedeni açıklandı

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) akaryakıt fiyatlarının artışına ilişkin bir açıklama yaptı

PÜİS, akaryakıt fiyatlarının yükselişinde ana unsurların, döviz kurlarında ve ham petrol fiyatlarındaki yaşanan yukarı yönlü hareketlerin olduğunu belirtti. Açıklamada, “Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda sendikamızın ve akaryakıt bayilerinin en ufak bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmuyor. Akaryakıt fiyatlarının yükselişinde ana unsurlar, döviz kurlarında ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar” denildi.
'DÖVİZ KURU ETKİLİ OLDU'
PÜİS, akaryakıt satış fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı gerek sosyal medyadaki bazı takipçilerin gerekse bir kısım tüketicilerin bu zamların kendilerinden kaynaklandığı düşüncesiyle suçlayıcı ve hakaret edici ifadeler kullanıldığını öne sürerek açıklama yaptı. PÜİS’den yapılan açıklamada “Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda sendikamızın ve akaryakıt bayilerinin en ufak bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmuyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış veya azalışların sendikamızın sosyal medya hesabından ve internet sitesinde yayınlanması ise tamamen tüketicilerin ve bayilerimizin bilgilendirilmesi amacını taşıyor. Akaryakıt fiyatlarının yükselişinde ana unsurlar, döviz kurlarında ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar" ifadelerine yer verildi.
'RAFİNERİ FİYATI DEĞİŞİYOR'
Açıklamanın devamında Türkiye’deki pompa satış fiyatlarının nasıl oluştuğuna ilişkin verilen bilgilerde "Akaryakıt fiyatları, Türkiye petrol piyasasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan fiyat metodolojisi çerçevesinde, ürün fiyatı (rafineri veya ithal ürün fiyatı), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), toplam dağıtım payı (dağıtıcı+bayi karı) ile Katma Değer Vergisi’nin (KDV) toplamından meydana geliyor. Rafineri fiyatı, ham petrol ve döviz kuruna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. ÖTV ise maktu yani sabit bir rakamdan oluşuyor. Dağıtım şirketi ve bayi karı da çok az değişkenlik gösteriyor. KDV ise fiyatı oluşturan bu dört unsurun toplamı üzerinden yüzde 18 olarak hesaplanarak toplama ilave ediliyor" denildi.
'BU BİR TERÖR SALDIRISI'
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarındaki zamlar dünya petrol piyasalarındaki petrol fiyatlarının yükselişi ve ülkemizdeki döviz kurlarındaki artışlar sebebiyle yapılıyor. Ayrıca akaryakıt fiyatlarının hızlı artışının en önemli unsuru olan dövizdeki anormal yükselişten kaynaklandığı hususu ne kadar gerçek ise, döviz kurlarındaki artışın dış mihraklar tarafından gerçekleştirilen bir terör saldırısı olduğu da o kadar gerçek. Ancak biz PÜİS mensubu ve yöneticileri olarak, milletimizin üstün sağduyusu ve eşsiz vatan sevgisi ile bu hain saldırıyı da başarıyla püskürterek döviz fiyatlarının kısa bir sürede inişe geçeceğine ve buna bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında da düşüşlerin olacağına yürekten inanıyoruz. Bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyoruz ki, döviz kurlarındaki artışlar dış odaklı, provokasyon, suni beklentiler yaratmak için yapılan hain bir terör olayı ve yakın bir gelecekte bitecek. Devletine ve milletine yürekten bağlı olan PÜİS mensupları ve yöneticileri de bu milli bilinçle üzerine düşen görevleri sahip oldukları vatan sevgisiyle dün olduğu gibi, bugün ve yarın da daima yerine getirecek."

17 Oca 2017 - 21:59 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber