Aramco'nun gözü Türkiye`de

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi "Aramco büyük bir global şirket, uluslararası anlamda her alandaki uygun yatırımları değerlendirmeye hazır, Türkiye’de de doğru fırsatlarla ilgileniyor" dedi

SUUDİ Arabistan Ticaret ve Yatırım  Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi, ülkenin ulusal petrol şirketi Aramco'nun  Petrol Ofisi AŞ için ikinci tur teklif verenler arasında olduğu yolundaki  haberlere ilişkin, "Aramco büyük bir global şirket, Türkiye’de de doğru  fırsatlarla ilgileniyor. Şirket, Türkiye’de özellikle rafinaj, depolama ve  dağıtım alanındaki fırsatları değerlendirebilir." dedi. 

Kasabi, yaptığı açıklamada, Aramco'nun vizyonu ve Suudi  Arabistan ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin gelişim sürecini değerlendirdi.
Aramco'nun Türkiye’de özellikle petrokimya alanında faaliyet gösteren şirketlerle ilgilendiğini belirten Kasabi, 3 Ekim ayında İstanbul Dünya Enerji  Kongresi sırasında, Aramco 18 Türk şirketiyle mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma Türk şirketlerinin Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini kolaylaştıracak. ''Aramco büyük bir global şirket, uluslararası anlamda her  alandaki uygun yatırımları değerlendirmeye hazır, Türkiye’de de doğru fırsatlarla  ilgileniyor. Şirket Türkiye’de özellikle rafinaj, depolama ve dağıtım alanındaki  fırsatları değerlendirebilir." ifadesini kullandı.
SUUDİ ARABİSTAN'IN EMLAK MERAKI SÜRÜYOR
Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi stratejik bir ortak ve müttefik olarak  gördüğünü dile getiren Kasabi, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırımlar konusunda  geliştirilecek büyük bir potansiyel var. Suudi şirketler Türkiye’de inşaat, gıda,  tarım ve tüketim ürünleri sektörüyle ilgileniyor. Türkiye’nin emlak sektörü de  çekici. Türkiye ile varılan ticari mutabakatlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin  gelişmesine daha da yardımcı olacak. Bu anlamda, Türkiye ile aramızdaki tüm  ticari engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Özellikle, Suudi şirketlerin  Türkiye'deki kamu-özel sektör ortaklığı modelinden öğrenebileceği çok şey var."
Kasabi, Türkiye ile bütün ticari ilişkileri artırmayı öncelikli  hedefleri arasına aldıklarını da söyledi.
ARAMCO'NUN HALKA ARZI 2018'DE
Aramco'nun Suudi Arabistan’ın ekonomik reformları kapsamında düşünülen  halka arzının ise 2018’de yapılmasını beklediklerini anlatan Kasabi, hisse  satışının rafineri ve dağıtım işiyle sınırlı kalmayacağını ifade etti.
Suudi Arabistan hükümetinin gelecek yıl halka arza yönelik ön yeterlik  ve regülasyonla ilgili gereksinimlerle finansal konularda hazırlık yapacağını  belirten Kasabi, hükümetin şu anda yasal ve kurumsal ön çalışmalara  yoğunlaştığına işaret etti.
Aramco'nun çok kısa bir sürede şirketin halka arzı üzerinde çalışan  uluslararası yatırım bankaları ve danışmanlarını da açıklayacağını belirten  Kasabi, "Bu yolculuğun başarılı olması için dünyanın en iyi uzman ve  danışmanlarıyla çalışıyoruz. Şu ana kadar her şey planlandığı gibi ve doğru yönde  ilerliyor." diye konuştu.

Yaklaşık 260 milyar varil petrol rezervini kontrol eden Aramco'nun,  halka arzı durumunda Apple, Exxon ve Google gibi devleri geçerek, dünyanın en  değerli borsaya kote olan şirketi haline gelmesi bekleniyor.

Bu arada, HSBC'nin Saudi Aramco için danışmanlık hizmeti verdiği  belirtilen Petrol Ofisi'nin satışıyla Socar, Koç Holding ve Opet Petrolcülük  şirketleri de ilgileniyor.

07 Ara 2016 - 11:59 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber