Antalya iş dünyası TL için buluştu

Antalya'da iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Türk Lirası'na verilecek destekleri görüşmek üzere bir araya geldi

ANTALYAiş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ATSO çatısı altında çalışmalarını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ev sahipliğinde bir araya geldi. Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesinden sonra ilk kez ortak basın açıklaması yapan Antalya’nın iş dünyası kuruluşları, Antalya ve Türkiye için örnek bir birlik ve beraberlik sağladı.
'EKONOMİ ZOR SÜREÇTEN GEÇİYOR'
TOBB Antalya GGK Başkanı Ulaş Yıldırım, Antalya Genç İş Adamları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Volkan Barutcu, Antalya İş Adamları Derneği (ANTİAD) Başkanı Musa Saraç, Yörük Sanayici İş Adamları Derneği (YÖRSİAD) Başkanı Semih Beken ve Antalya İş Kadınları Derneği (ANTKİAD) Başkanı Leman Sedef Tuna’nın katıldığı toplantıda Türk Lirası’na verilecek desteklerle ilgili sorunlar görüşülerek çözüm önerileri sunuldu. Toplantıya katılan 5 sivil toplum kuruluşu adına ortak açıklamayı yapan TOBB Antalya GGK Başkanı Yıldırım, Türkiye ekonomisi zor bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte Türk Lirası’nın dolar karşısında olumsuz ayrıştığını söyledi.
'TL'NİN GÜCÜNÜ ARTIRMALIYIZ'
Türk Lirası’nın yıllık bazda Dolar karşısında yaklaşık yüzde 21 değer kaybettiğini ifade eden Başkan Yıldırım, "Türk Lirası’na güven duyulduğunu gösteren, Türk Lirası’nı güçlü tutacak, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı savunma gücünü artıracak adımlar atmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası’nı daha görünür ve kullanılan bir para birimi haline getirmek üzere döviz mevduatlarının Türk Lirası’na çevrilmesi yönünde bir çağrısı var. Mevcut durumda bankalarda yaklaşık 800 milyarlık Türk Lirası ve 540 milyar Türk Lirası karşılığı döviz mevduatı bulunuyor. Bu rakam son kur artışlarından sonra daha da artmış durumda ve bu döviz mevduatının yarıya yakını da gerçek kişilere ait bulunuyor. Bizler de bu döviz mevduatlarının yatırıma dönüştürülerek ekonomiye aktarılmasını öneriyoruz” dedi.
'ÖZEL SEKTÖRE GÜVEN VERİLMELİ'
Şirketlerin ithal girdileri nedeniyle döviz pozisyonlarında aşırı bir indirime gitmelerini beklemenin yanlış olduğunu belirterek sürdüren Yıldırım, "Diğer yandan özel sektörün hatırı sayılır miktarda dış borcu bulunmakta. Bu yüzden mevcut döviz rezervlerini eritmelerini beklemek çok da gerçekçi olmayabilir. Ancak vatandaşın mevduatını döviz olarak tutmasının uzun vadede kendisine de ekonomiye de faydası yok. Vatandaşın dövizden Türk Lirası’na geçmesi, Türk Lirası’nda kısa vadeli bir güçlenme sağlayabilir. Doların Türk Lirası karşısındaki baskısını azaltır ve ekonomiye katkı sağlar. Ancak Türk Lirası’nın orta ve uzun vadede güçlenmesi için hem yabancı sermayeye hem içeride halka ve özel sektöre güven verilmesi zorunludur" diye konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PAYLAŞILDI
Yıldırım, Antalya iş dünyası temsilcileri adına Türk Lirası’nın güçlenmesi için çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Alışveriş merkezleri ve gayrimenkul kiralarının döviz yerine Türk Lirası olarak düzenlenmesi, turizm bölgelerinde ve otellerin içerisinde yer alan işletmelerin Türk Lirası olarak ödeme yapması, otomotiv sektöründeki ödeme ve alımların Türk Lirası’na çevrilmesi, spor kulüplerinin ödemelerinin Türk Lirası olarak yapılması, fuar ve ticari tanıtım faaliyetlerin Türk Lirası olması."
'ÖZEL SEKTÖR GEÇİŞE DESTEK VERMELİ'
Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin daha büyük sorunlara yol açmaması için pek çok alanda vizyon reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yıldırım, "Eğer reformlar gerçekleşmezse kur artışının bedelini yüksek enflasyon, refah kaybı, ekonomik ve sosyal sorunlar ile daha yüksek ödeyebiliriz. Bu durumda hükümetimizin attığı kamu kurumlarının Türk Lirası’na geçmesi olumlu olmak ile birlikte, Türkiye’nin gelişmesinin en önemli itici faktörü olan özel sektöründe, bu geçişe destek vermesi gerekli. Bu desteği de sadece bulunduğumuz süreç içerisinde değil bundan sonra sürekli Türk Lirası’na destek politikalarının devam ettirilmesi gerekmekte. Biz özel sektör temsilcileri olarak, kendi üyelerimiz arasında aldığımız bu kararlara, ülkemizde bulunan tüm özel sektör temsilcilerinin de Türk Lirası’na destek vermelerini, ticaretlerini Türk Lirası bazında yapmalarını öneriyoruz. Güçlü Türk Lirası, Güçlü Türkiye demektir" dedi.

09 Ara 2016 - 21:03 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber