ALSİAD: 'İşsizlik arttı'

Ülkedeki ekonomik durumu kamuoyuyla paylaşan ALSİAD, genç nüfusta işsizlik oranının 1 puan artarak yüzde 21,6’ya yükseldiğine dikkati çekti

ALANYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu yayınlandı. Yurt ve dünyadaki ekonomik gelişmelere yer verilen değerlendirme notunda, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: "TÜİK’in yayınladığı Kasım ayı istihdam verilerine göre, Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan arttı ve yüzde 11,8 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı ise 1 puan arttı ve yüzde 21,6’ya yükseldi. TCMB verilerine göre 12 aylık cari açık Aralık 2016’da bir önceki aya göre 700 milyon Dolar azaldı ve yıllık olarak 32,6 milyar Dolar'a geriledi.
BEYAZ EŞYA İNDİRİMİ YARARLI OLDU
Aralık ayında 12 aylık dış ticaret açığı da geçen yılki 48,1 milyar Dolar seviyesinden 40,7 milyar Dolar'a düştü. Maliye Bakanlığı, Ocak ayında bütçenin geçen yıla göre 7,2 milyar TL artarak 11,4 milyar TL fazla verdiğini açıkladı. Bakanlık verilerine göre faiz dışı fazla ise 18 milyar TL olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi’nin Şubat ayında bir önceki aya göre bir önceki aya göre yüzde 1,8 geriledi ve 65,7 değerini aldı. Hükümetin dayanıklı tüketim mallarında Nisan sonuna kadar geçerli ÖTV indiriminin, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı almaya uygunluğuna yönelik alt endekste belirgin bir iyileşme sağladığı görülürken, diğer alt endekslerdeki gerilemenin devam ettiği görülüyor.
BANKALARIN BORCU AZALDI
Özel sektörün yurtdışına olan kısa vadeli borcu Aralık ayında bir önceki aya göre 2 milyar Dolar azalarak 14,3 milyar Dolar olurken, uzun vadeli borçlar da 2,2 milyar Dolar azalarak 202,2 milyar Dolar'a geriledi. Bankaların hem uzun hem kısa vadeli borçlulukları Aralık ayında 1,5 milyar Dolar azaldı. TCMB, 1 Ocak tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, vadesinde ödenmesi kaydıyla geri ödemelerinin TL olarak ve 2 Ocak 2017 TCMB kurlarıyla yapılmasına imkan tanıdı."
ABD'DE İŞSİZLİK MAAŞINDA AZALMA
ALSİAD değerlendirme notunda dünyadaki ekonomik gelişmelere ise şöyle yer verildi: "Geçen hafta düzenlenen toplantıda FED Başkanı Janet Yellen, bir sonraki toplantılardan birinde faiz artırımının 'uygun' göründüğünü belirtti. FED, Aralık ayında faiz koridorunu 0,25 puan artırmıştı. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları Şubat ayında beklenti seviyesi olan 245 bin kişinin altında kalarak 239 bin kişi oldu. İşsizlik başvurularının son 2 yıldır 300 bin kişinin altında kalması, istihdam piyasasının sağlıklı görünümünü sürdürdüğü şeklinde yorumlanıyor. Euro Bölgesi’nde 2016 yılı dördüncü çeyrek büyümesi yüzde 0,4 olarak açıklandı.
YUNAN EKONOMİSİNDE KÜÇÜLME
Öte yandan, bölgede işsizlik oranının gerilerken, enflasyonun kısmi olarak yükselmeye devam etmesi, bölgeden kriz etkilerinin azaldığı ve bölge ekonomisinin toparlandığı olarak yorumlanıyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 oranında büyüyen Yunan ekonomisi, 2016 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 0,4 oranında küçüldü. Ülkede IMF ve Avrupa Birliği'ne (AB) olan borçların geri ödenemeyeceği endişeleri devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Rusya’nın kredi notunu Ba1 olarak korurken, kredi notu görünümünü ise 'negatif'ten 'durağan' seviyesine güncelledi. Yapılan açıklamada güncelleme için gerekçe olarak, ülkenin orta vadeli görünümünde petrol ve doğalgaz bağımlılığının azaltılması ve tasarrufların yenilenmesi şeklinde beklenti olduğu belirtildi.

21 Şub 2017 - 22:18 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber