ALSİAD: İhracat toparlandı

Temmuzda Tüketici Güven Endeksi'nin arttığını paylaşan ALSİAD, konut satışlarının geçen yılın haziran ayına göre yüzde 8,1 düştüğüne dikkat çekti

ALANYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD), Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu'nu yayınlandı. Yurt ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği raporda Türkiye ekonomisine ilişkin şu görüşlere yer verildi:
- TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artarak 71,3 puana yükseldi. Mevcut durum ve gelecek için hanenin maddi durum beklentisi ve genel ekonomik durum beklentisindeki iyileşmelerin bu durumda etkisi oldu. 
- TÜİK verilerine göre, konut satışları haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 oranında düşerek 97.579 oldu. İlk defa satılan konutların sayısı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 azalarak 45.433 oldu. İlk defa satılan konutların payı ise geçen aya göre 1,1 puan artarak yüzde 46,6’ya çıktı. 
- Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB+ olarak teyit etti ve kredi görünümünü 'durağan' olarak korudu. Fitch açıklamasında, Türkiye’de yapısal göstergelerinin eş ülkelere göre daha üstün olduğunu vurguladı. 
- IMF’nin Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye’nin ihracatının 2016’nın son çeyreği ve 2017’nin ilk çeyreğinde güçlü toparlandığı belirtildi. Raporda Türk mallarına olan dış talebin Euro Bölgesi’ne yönelik olumlu beklentilerle artabileceğine işaret edildi. 
'DÜNYA EKONOMİSİ İYİLEŞİYOR'
Ekonomik değerlendirme raporunda dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ise şöyle özetlendi: 
- IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu 'Güçlenen Toparlanma' başlığı ile yayınladı. Raporda dünya ekonomisindeki iyileşmenin ivme kazandığı belirtilirdi. 2017 ve 2018’e yönelik küresel büyüme oranı beklentilerini yüzde 3,5 ve yüzde 3,6 olarak değiştirmeyen IMF, ABD’nin büyüme beklentilerini her iki yıl için de yüzde 2,1’e indirirken, Euro Bölgesi için tahminlerini yüzde 1,7’den yüzde 1,9’a ve yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye yükseltti. 
- Euro Bölgesi’nde bileşik PMI endeksi Temmuz ayında son 6 ayın en düşük değerini aldı ve bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 55,8’e geriledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi geçen hafta, parasal teşvik politikasını henüz sonlandırmaya hazır olmadıklarını belirtti. 
- Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) düzenlediği beklenti anketine göre 2017 yılı ikinci çeyreği için enflasyon beklentisi yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e, 2018 yılı enflasyon beklentisi yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e geriledi. Ankette büyüme beklentileri ise arttı. 2017 için beklenti yüzde 1,7’den yüzde 1,9’a ve 2018 için yüzde 1,6’dan yüzde 1,8’e yükseldi. 
- İngiltere’de hanehalkının finansal durumunun temmuz ayında son 3 yılın en düşük değerine gerilediği açıklandı. Markit tarafından hazırlanan 'Hanehalkı Finansal Endeksi' temmuz ayında önceki aya göre 1,9 puan gerileyerek 41,8 puan oldu. Enflasyonun ücretlerden daha hızlı artması bu durumda etkili oldu. 
- Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da geçen hafta parasal genişlemeyi sürdüreceklerini açıkladı. Enflasyondaki yükselişin geciktiğini belirten Kuroda, fiyatlara ve ekonomiye ilişkin risklerin azaldığını vurguladı.

26 Tem 2017 - 22:17 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber