'Almanya ile sorun çözülmeli'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Almanya ve İsrail ile sorunların turizmi ve Antalya'yı doğrudan etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Her iki ülkeyle sorunların büyümeden çözüme kavuşmasını diliyoruz" dedi.

ATSOTemmuz ayı olağan meclis toplantısı, Davut Çetin başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste ülke ve Antalya gündemine yönelik açıklamalar yapan Çetin, Almanya ve İsrail ile sorunların turizmi ve Antalya'yı doğrudan etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu nedenle her iki ülkeyle sorunların büyümeden çözüme kavuşmasını diledi. İsrail hükümetinin, Mescid-i Aksa'nın kutsallığını hiçe saydığını belirten Çetin, hükümetin sivil insanlara karşı silah kullanılmasına izin verdiğini vurguladı. Çetin, "Bu tutumu şiddetle kınamak gerekir. Bununla birlikte bizim Musevi vatandaşlarımızı, hatta İsrail vatandaşlarını, İsrail hükümeti ile bir tutmak hatasına düşülmemeli. Musevi olmak İsrailli olmak değil. İsrailli olmak, İsrail hükümetini desteklemek değil" dedi.

'KRİZ TURİZMİ ETKİLEMEMELİ'

Çetin, Alman hükümetinin son dönemde Türkiye'den kaçan darbecilerin iltica taleplerini kabul etmesinin kabul edilemez olduğunu ve protesto edilecek bir konu olduğuna dikkati çekti. Çetin, "Sorunu diplomasi ve uluslararası hukuk ile çözmeliyiz. Alman şirketlerine soruşturma söylentileri yayılmış, Almanya tarafı ekonomik yaptırımları gündeme getirmiş, Başbakan ve Ekonomi Bakanı ılımlı açıklamalar yaptılar. Ekonomiyi ve turizmi etkileyecek yeni bir kriz olmamasını diliyoruz" diye konuştu.

'2 YILDA 5 TURİZM BAKANI GÖRDÜK'

Hükümetteki değişiklikleri değerlendiren Çetin, ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek'in devam etmesinin özel sektör cephesinde olumlu karşılandığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı'nın yeniden değiştiğine dikkati çeken Çetin, "2015'de bakanımız Ömer Çelik'ti, sonra Yalçın Topçu 3 ay bakanlık yaptı. Akabinde Mahir Ünal 6 ay görevde kaldı,  Nabi Avcı bir yıl görev yaptı. Böylece iki yılda beşinci bakanımızı görmüş olduk. Numan Kurtulmuş'un Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çabuk ısınmasını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EKONOMİK VERİLER OLUMLU GİDİYOR

Siyasi gündemdeki sorunlara rağmen ekonomik verilerin şimdilik olumlu gittiğine işaret eden Çetin, şöyle devam etti:

 "Türkiye ekonomisi ve Antalya ekonomisi, hem dünya ekonomisinde düzelme hem de içerde alınan önlemler ve çalışmalarla toparlandı. Otomotivde iç pazar daraldı, fakat 6 aylık ihracat yüzde 48 arttı. Beyaz eşya satışı 5 ayda yüzde 32 yükseldi. Mobilya üretimi nisan ayında yıllık olarak yüzde 28 arttı. Antalya'da karşılıksız çek oranı ekim ayında yüzde 8.2'ye çıkmıştı, artık 2.5 oranına indik, halen Türkiye ortalamasından yüksek olsa da geçen yıla göre çok düştü. Turizm verileri tahminlerimizin üzerinde gelişti. Rusya pazarı 2014'ü yakalamak üzere. Almanya'da haziran ayında düşüş durmuştu, bundan sonrasını Allah bilir, biz son günlerdeki sorunun büyümemesini ümit ediyoruz. Eğer böyle devam edersek 9 milyon turist rakamını aşacağız ancak mevcut fiyatlar nedeniyle turizm gelirinde büyük ihtimalle arzu ettiğimiz büyümeyi yakalayamayacağız."

'ANTALYA'NIN GELECEĞİ GÜNDEM OLMUYOR'

Türkiye'de kentlerin artık kendi gündemleri olmadığını aktaran Çetin, Türkiye'de siyasi gündem bütün hayatı kapladığından, siyasetten başka bir konunun gündemde kalmamasından şikayetçi oldu. Çetin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Antalya'nın ortak gündemi nedir? Antalya basınının, kurumlarının ortak gündemi nedir? Kurşunlu, Düden şelalesinin suyu kurudu. Bir gün yazıldı ve sonra konu geçti gitti. Su kaynaklarımız bile gündem olmuyor. Antalya çevre düzen planı gündem olmuyor. Ali Ulvi Büyüknohutçu'yu şimdiden unuttuk. Bir dönem hızlı tren kampanyaları yaptık, şimdi konuşan yok. Ortak gündemimiz yok, çünkü sadece siyaset var ve biz konuları değil, kişileri konuşuyoruz. Her yerde kim ne dedi, kim ne olacak konusu var, başka konu yok. Önemli konularımız, yapısal sorunlarımız ve en önemlisi geleceğimiz, yani Antalya'nın geleceği bir gündem olmuyor. Lütfen herkes bunun üzerine biraz düşünsün."

Konuşmanın ardından gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.

26 Tem 2017 - 22:20 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber