Alanya Teleferik para basıyor

19 Ağustos'ta hizmete başlayan Alanya Teleferik'e geride kalan 16 günde 45 bin 700 kişi bindi. 4 günlük Kurban Bayramı'nda 12 bin 531 kişinin bindiği Alanya Teleferik, 16 günde yaklaşık 900 bin TL gelir elde etti.

Haber: Alper KUTAY

DAMLATAŞ Plajı'ndan 1. Derece Arkeolojik SİT olan Alanya Kalesi'ne uzanan 900 metrelik hattan oluşan Alanya Teleferik 19 Ağustos'ta hizmete başladı. 9 milyon Euro'ya (36 milyon TL) mal olan teleferikle yılda 1 milyon kişinin taşınması planlanıyor. Alanya'da geçen yılın Kasım ayında yapımına başlanan ve Damlataş Plajı'ndan yaklaşık 300 rakımdaki Alanya Kalesi'nin içerisinde bulunan Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayan Alanya Teleferik'e geride kalan 16 günde 45 bin 700 kişi bindi. 4 günlük Kurban Bayramı'nda 12 bin 531 kişinin bindiği Alanya Teleferik, 16 günde yaklaşık 900 bin TL gelir elde etti.
BİLET FİYATI 2 TL İNDİRİLDİ
Toplam 900 metre hat uzunluğuna sahip, 17 kabinle hizmet veren teleferikle saatte 1.130 kişi, yılda ise yaklaşık 1 milyon kişinin taşınması hedefleniyor. Açılıştaki 20 TL'lik bilet fiyatıyla tartışma konusu olan, Yeni Alanya'nın etkili yayınlarıyla 18 TL'ye düşürülen Alanya Teleferik'in bilet fiyatının, ihale şartnamesindeki "hizmete girdiğinde halk otobüsü ücretinin 6 katı olur" maddesi gereği 18 TL olduğu bildirildi. Alanya Teleferik'i de imal eden ve 20 yıl çalıştırıp Alanya Belediyesi'ne devredecek olan Teleferik Holding'in Pazarlama Direktörü Oğul Atasoy, "18 TL, bizim kafamıza göre belirlediğimiz bir rakam değil. İhale şartnamesinde yazılanı uyguluyoruz. Normalde 20 TL olan rakamı da Alanya Belediye Başkanı Sayın Adem Murat Yücel'in talebiyle 18 TL'ye indirdik" dedi.
SİPAHİOĞLU: 'KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR'
2012'nin Ağustos ayında, dönemin Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu başkanlığında yapılan meclis toplantısında alınan karar gereği bilet fiyatının 9 TL olarak belirlendiği, ancak o dönem halk otobüsü ücretinin 1,5 TL olmasından dolayı 9 TL'de karar kılındığı, halk otobüsü ücret tarifesinin, halk otobüsü denetiminin Büyükşehir Yasası'ndan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinden dolayı bilet fiyatının 3 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle 18 TL yapıldığı öğrenildi. Dönemin Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise Yeni Alanya'nın, "18 TL'lik teleferik ücreti pahalı mı, normal mi?" sorusuna, "Kişiye göre değişir. Bugün '10 TL' deseniz bile bu birçok kişiye pahalı gelebilir. Sonuçta teleferik alternatif bir ulaşım aracı. Dileyen biner, dileyen binmeyebilir. İhale koşulları ve maliyeti de bu rakamın ortaya çıkmasında etkili olmuştur" yanıtı verdi.
KALE'YE BÜYÜK ARAÇLAR GİREMEYECEK
Yapılan proje kapsamında teleferiğin zirve durağına yerleştirilen yürüyüş yolları ile iç kale ve diğer bölgelerine ulaşılırken, yürüyüş yolunun bitimine kurulacak olan alanda ise 14 kişi kapasiteli 4 'Shatter' olarak bilinen büyük golf araçlarıyla ziyaretçiler, Süleymaniye Cami mevkiinden İç Kale'ye kadar tüm alanları yürümeden gezebilecek. Alınan belediye kararlarıyla teleferiğin hizmete girmesiyle birlikte büyük tur otobüslerinin kaleye girişi de yasaklanacak. Golf aracı turlarıyla otobüslerin ve büyük araçların kale dokusuna verdiği zararın engellenmesi planlanıyor. Başlangıç olarak 4 araçla hizmet verecek olan golf araçlarının gelecek olan ziyaretçi sayısına göre artırılması bekleniyor.

06 Eyl 2017 - 00:12 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

celal - alanya kalesine mümkün oldugu kadar ucuza insan cikarin alanya icin bundan güzel

reklam olamaz verdiginiz tanitim reklam paralarini unutmayin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12
05

Mantık - 3.cü köprü ve Osmangazi köprüsüde dahil olmak üzere bu ülkede işletmeciye bu kadar büyük rant sağlayan başka bir ihale olmamıştır.. hazine garantili milyar dolarlık ihalelerden bile yatırımcı bukadar büyük kar elde edemeyecektir.. hesaba bakın maliyet 36 milyon, 16 günde 900 bin gelir.. yıllık hedef 1 milyon yolcu ve işletmecinin işletme hakkı 20 yıl.. evet 20 yıl.. bu işe başarı diyen insanların iyi niyetinden şüphe duymamak elde değil..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12
07

Turgay - @Mantık 05 nolu yoruma cevabı: Hayirdir ne bekliyordunuz yapan yatirimcilar bedavami yapicakti.ticareti insan para kazanmak icin yapiyor.yapan iyi bir ticaret yapmis

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Haziran 16:05
04

Erol kürkçü - Yılda bir milyon yolcu eder sana 18.000.000 iki yılda teleferik kendini amorti ediyor kalıyor geriye 18 yıl çatır çatır darphane gibi para bas ohhhh iki sene sonra kurtarmıyor diye fiyatı arttırırlar 25 tl yaparlar versin kerizler cebini doldursun uyanıklar orduda yapmışlar 2 km gidiyor 8 tl alıyor ama alanyada 900 metre 18 tl demek adamlar zararına çalıştırıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12
03

Muallim - Yılda 1 milyon ziyaretçi olursa 2 yıl içinde bütün harcamalarını karşılıyor ve geri kalan 18 yıl kar ediyor demektir. Bu nasıl bir kar marjıdır? Yazık bu millete üzüldüm doğrusu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12
02

Tuna - Yılda 1 milyon yolcu ne gezer arkadaş saçmalamayın. Yeni açılmış olması ve bunun da bayram tatiline gelmesi nedeniyle bu ciro yapıldı. 2 hafta sonra git bak kaç kişi biniyor. Bunun parası 10 senede anca çıkar, saçmasapan hesaplarla gündem yaratmayın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12
01

Halide - Peki ogrenci kartimiz kayboldu kentkartimizi gostersek yine ogrenci indirimi yaparlarmi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Eylül 00:12

Çorum Haber