Alanya'da fahiş kira bedeli öğrencileri zorluyor!

Üniversite şehri Alanya’da LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin barınma yeri arayışı başladı. Eğitim için Alanya'ya göçen gençler, okullara yakın bölgelerdeki fahiş kira bedellerinden şikayetçi olurken, emlakçılar öğrenci istismarı olmadığını savundu

İKİ üniversitenin bulunduğu Alanya’da Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin barınma yeri arayışı başladı. Eğitim için Alanya'ya gelen gençler, okullara yakın bölgelerde bulunan binalardan fahiş kira bedelleri istendiğini öne sürerken, emlakçılar ise öğrencileri mağdur etmediklerini savundu. Üniversite eğitimi için farklı şehirlerden Alanya’ya gelmeye hazırlanan öğrenciler, kayıt işlemlerinin ardından barınma sorununu çözmeye çalışıyor. 2 üniversitenin bulunduğu Alanya’da, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarına göre bu yıl, yeni başlayanlarla beraber 10 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. Eğitim için şehir dışından Alanya’ya gelecek öğrencilerin birçoğu Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvuruda bulunuyor. Buna rağmen devlete ait yurtlardaki kontenjanın yetersiz kalması nedeniyle öğrenciler özel yurtlar ve kiralık evlere yöneliyor. Öğrencilerin ev kiralarken ilk tercihleri kampüse yakın bölgeler oluyor. Tek başına yaşamak isteyenler 1+1 daireleri tercih ederken, masrafları arkadaşlarıyla bölüşmek isteyenler de 2+1 ya da 3+1 tipteki evlere yöneliyor. Öğrencilerin seçtikleri bölgeye göre aylık olarak ödemeleri gereken ev kirası 500 ila 3 bin TL arasında değişiyor. 
YÜZDE 36'LIK ZAM FIRSATÇILIK 
Alanya'da öğrenciler gibi vatandaşlar için de en önemli sorun barınma olarak belirlendi. Ev sahipleri fırsatları kaçırmayıp, fiyatları her geçen gün yükseltiyor. Geçen yıldan bu yana diğer öğrenci şehirlerindeki kira oranlarında da önemli artışlar yaşandı. emlakjet'in araştırmasına göre, kira artışında öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği İstanbul-Üsküdar ipi göğüsledi. Üsküdar'da geçen yıl ortalama 550 lira olan 1+1 dairelerin kira bedeli bu yıl 750 liraya yükseldi. Ev sahiplerinin yaptığı yüzde 36.4 oranındaki zam, fırsatçılık olarak değerlendirildi. 
ALANYA'DA EN ÇOK YAZLIK ARANDI 
Öte yandan, Hürriyet Emlak, 2016’nin gayrimenkul aramalarına ilişkin verileri açıkladı. Hürriyet Emlak 2016 Emlak Endeksi’ne göre Türkiye genelinde satılık konut fiyatları 2016 yılında yüzde 14 artarak, 2 bin 737 TL’ye ulaştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın ortalama değerleri alınarak hesaplanan endekse göre, kiralık konutların ortalama fiyatı ise yüzde 4 oranında artarak metrekare bazında 17 TL oldu. Kiralık konut aramalarında ise bu bütçe bin TL olarak raporda yer aldı. En çok arama yapılan kategoriler arasında yüzde 89 oranla konut aramaları oldu. En çok yazlık aranan ilçeler sıralamasında Bodrum birinci sırada yer alırken, Edremit, Ayvalık, Konyaaltı, Urla, Çeşme, Marmaris ve Alanya da diğer ilçeler oldu.

22 Ağu 2017 - 17:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber