24 milyar dolarlık yatırıma sıkı markaj

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yatırımlarını sıcak takibe aldıkları şirketleri aradıklarını belirterek, “Yatırımcıların kararlarını sorduk. Şu anda toplam sayısı 158, büyüklüğü 24  milyar dolar civarında yabancı yatırımı takip ediyoruz” dedi

TÜRKİYE'NİN son dönemde hareketlenen yabancı yatırımcı trafiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyareti sırasında verilen mesajları değerlendiren Ermut, kalkışma sonrasında yabancı yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve yatırıma devam edip etmeyecekleri yönündeki kararlarını sorduklarını aktardı.
Projeler kesintisiz devam
Hiçbir yatırımcının vazgeçme kararı almadığının altını çizen Ermut, şunları söyledi:
“Hali hazırda projelerini sıcak tutup takip ettiğimiz firmaları aradık, kararlarını sorduk. Şu anda toplam sayısı 158, büyüklüğü 24 milyar dolar civarında yabancı yatırımı takip ediyoruz. Bunların içerisinde gerçekleşme ihtimalleri değişiklik gösteren projeler var, fakat özellikle aktif olarak takip ettiğimiz projelerin hepsinde ‘yatırıma devam’ kararı verdiklerini gördük. Hatta, 15 Temmuz sonrası Körfezli bir yatırımcımız Türkiye’deki genel müdüründen bilgi aldıktan sonra ülkemize daha fazla yatırım yapılması yönünde talimat verdi. Araştırmaları süren yatırımcılar vardı, onlar da aynı şekilde devam edeceklerini belirttiler. Örneğin, Abraaj Group darbe girişimi sonrasında Türkiye için 526 milyon dolarlık yatırım fonu açıkladı.”
Arda Ermut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıyı hatırlatarak, “Yatırımcılar burada yeni projelerle ilgili bazı paylaşımlarda bulundu. Başbakanımızın teşrifleriyle ve kendisinin ev  sahipliğinde Dolmabahçe’de bu ay içerisinde değişik sektörlerde birkaç yatırımı anons etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Dev projelere 49 yıllık tahsis
Arda Ermut, Akkuyu’nun stratejik yatırım statüsüyle en avantajlı bölge teşviklerinden yararlanacağına işaret ederek, “Eğer iletişim eksikliği veya bürokratik süreçler dışında Ruslar tarafından bazı çekincelerden dolayı Akkuyu’da belli gecikmeler olduysa bu teşviklerle önüne geçilecek. Böylece Akkuyu konusunda Rus tarafının daha iştahlı hale getirilmiş olacağını düşünüyorum” dedi. Ermut, söz konusu statünün gelecek dönemde yeni yabancı yatırımlara da sağlanacağını ekledi. Bazı önemli yatırımlara 49 yıllığına tahsislerin sağlanması veya yatırım maliyetini düşürecek kredi desteği verilmesi gibi planların görüşüldüğünü söyleyen Ermut, şöyle devam etti:
“Devlet proaktif şekilde yatırım teşvik çalışmalarına döndü. Hükümetin planlarında bu konunun net bir şekilde yer aldığını bildiğim için yatırımlar açısından çok daha etkin ve çekici bir teşvik yapısı ortaya konacak.”

12 Ağu 2016 - 09:09 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber