Egzama

EGZAMA

yaklaşık olarak toplumun %10’unda görülen, özellikle vücudun açık olan yüz, avuç içi ve ayak tabanında sık olmak üzere, vücudun ince hassas deri bölgelerinde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaşta Egzama görülebilir. Egzama rahatsız edici ve çirkin görünüşlü bir deri hastalığıdır, ama tehlikeli değildir. Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Yapılan çalışmalarda her on kişiden birinin yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği saptanmıştır. Bu oran ilk beş yaş grubu çocuklarda %50’lere çıkmaktadır. Egzama kaşıntı yapar. Özellikle el ve ayaklarında egzama olanların günlük aktiviteleri ciddi anlamda kısıtlanır. Bunun yanında, el, kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde oluştuğunda, çirkin bir görünüme neden olur.
EGZAMA NEDENLERİ
Egzamanın ortaya çıkması ile ilgili birçok teori vardır. Ancak bunlar içinde kanımca en ilgi çekici olan, erken çocukluk döneminde egzama görülme sıklığının, sezeryanla doğan bebeklerde, normal yolla doğanlara göre daha fazla olmasıdır. Yapılan araştırmalarda bunun sebebi olarak, yeni doğanların normal bağırsak florasının oluşmasında, doğum kanalında bulunan bakterilerin etkili olduğu. Sezeryanla doğumda bu bakteriler ile karşılaşmayan bebeklerin normal bağırsak florasının oluşmadığı, dolayısıyla egzama ve benzeri hastalıkların daha fazla görüldüğü iddia edilmiştir. Aynı şekilde yeni doğan bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin bağırsak florasının oluşmasında etkili olduğu söylenmektedir. İnek sütü veya mama ile beslenenlerde de bu tür hastalıklar daha fazla görülür. Sonuç olarak egzama gibi birçok hastalığın tedavisi için bağırsak florasının normal hale getirilmesi çok önemlidir. En sık görülen egzama tipi alerjik kökenli olandır. Tıp dilindeki adı "atopik dermatit"dir. Alerjik astımlı, alerjik rinitli hastaların çoğunda egzama da görülür. Bu da bize astım, alerjik rinit ve egzamanın aynı zemin üzerinden geliştiğini gösterir. Egzama her yaşta görülmekte birlikte, en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür. Ama çocuk büyüdükçe egzama genellikle kendiliğinden geçer. Yerini alerjik astım alabilir.
EGZAMA BELİRTİLERİ

Egzama, deri katmanları arasında görülen bir enflamasyondur (ödem,yangı, bakterisiz iltihabi bir olaydır). Bu egzama bölgesi kızarır, nemli ya da kuru olabilir, genellikle kaşıntılıdır. Egzamalı deri kaşıyarak kanatılırsa, üzerine iltihap eklenebilir ve ciddi iltihabi hastalıklar gelişebilir. Egzama, yüzde, boyunda, kollarda ve bacaklarda, el ayak tabanında, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur. Hastalığın verdiği rahatsızlık egzamanın vücudu tuttuğu yere, egzamanın genişliğine, egzamadaki çatlaklara göre değişik derecelerde olabilir. El ve ayaktaki egzamalar hastada hareket kısıtlılığı oluşturur.
TEDAVİ SÜRECİNDE DİKKAT
EDİLMESİ GEREKENLER

Tedavide belirli bir disiplin içinde hastaya yaklaşmak gereklidir. Ancak sadece doktor gayreti yeterli değildir. Aynı zamanda hastada disiplinli ve gayretli olmalıdır. Egzama tedavisinde şunlara dikkat çekmek gereklidir.
1. Egzamalı hasta yarayı kaşımamalı, hasta temiz, steril, alerjik olmayan eldiven giymeli.
2. Egzamalı bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş parmaksız eldivenler geçirilerek egzamalı yerlerini kaşımaları önlenebilir.
3. Egzamalı kişilerin özellikle uçuk hastalığı olanlardan uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri uçuk virüsü olan herpes simplekse karşı dirençsizdir. Lezyonun üzerine virüs bulaşırsa enfeksiyon yayılabilir.
4. Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır.

EKZEMALI HASTA NASIL KORUNMALI?
1. Egzamalı bölgeyi tahriş edici maddelerden sakınmalıdırlar. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar, lastik eldiven ve yüz maskesi gibi basit önlemlerle korunmalı.
2. Alerjiye neden olan maddeyi bulmak gereklidir. Hastanın o maddeden korunması yeterlidir.
3. Bebeklikte egzama varsa inek sütünden uzak durmak gereklidir. Egzamada altta yatan sebebin inek sütü olduğunu düşündüğümüz vakalarda inek sütü kesinlikle verilmemelidir. Çocuğun anne sütü ile beslenmesi için gayret sarf edilmelidir.
4. Çocuğun alerjik olmayan giysilerini de düşünmek gereklidir. Zira giysilerin cinsine bağlı olarak egzama gelişebilir.
EKZEMA TEDAVİSİ
Hastada öncelikle iyi bir sorgulama ve muayene yapmalıyız. Hasta beslenmesi tekrar gözden geçirilmeli, rahatsız eden gıdalar tespit edilmeli ve diyetten çıkarılmalıdır. Hastadan aldığımız bilgiler neticesinde, hastalığa sebep olan bütün etkenleri bulmak ve hastalığı en etkili bir biçimde tedavi etmek için bir dizi testler yaparız. Kliniğimizde egzamalı hastalara biyorezonans yöntemini kullanarak bir dizi test yaparız bu testler kısaca şunlardır:
1. GIDA TESTİ: Bu test ile vücut için zararlı olan ya da vücudun tolere edemediği gıdalar tespit edilir ve diyetten çıkarılır (Süt, balık, domates, elma vs.)
2. ALLERJİ PROFİL TESTİ: Bu test yardımı ile alerjik reaksiyonda tetiği çeken ajanları tespit ederiz.(Toz, küf, polen vs.)
3. MİASM TESTİ: Bu test yardımı ile hangi tip miasmik yapı olduğunu test ederiz.
4. BAĞIRSAK FLORASI TESTİ: Gastrointestinal sistemin fonksiyonlarını değerlendirir, kontipasyon(kabızlık), diyare, gaz, şişkinlik, geğirme, yanma gibi şikayeti varsa tedavi ederiz. Bağırsak fonksiyonları bozuk ise (disbiyoz varsa) tedavide başarıya ulaşmak zordur.)
5. AĞIR METAL TESTİ: Vücutta bulunabilecek ağır metalleri tespit eder. Detox ve çelesyon yolları ile vücuttan atarız.
6. TOKSİK MADDE TESTİ: Bu test ile vücudumuzdaki toksik maddeler tespit edilir. Bu maddeler özellikle biriktiği organın fonksiyonuna göre vücutta çeşitli sorunlar yaratır(beyin, pankreas gibi). Tespit edilen toksik maddeler kliğimiz tarafından verilen detox yöntemleri ile vücuttan uzaklaştırılır.
7. PH TESTİ: Hastaların mezenkim dokusunun pH’ını belirler ve normal pH da olmasını sağlarız.
Yukarıdaki testler yapıldıktan hemen sonra vücut için zararlı olduğu tespit edilen gıdaları diyetten çıkarırız. Eksik olan hormon, vitamin ve mineralleri hastaya veririz. Bağırsak florasını düzenleriz. Toksik olan maddeleri Detox ve çelesyon yolu ile vücuttan uzaklaştırırız.
Ayrıca kliniğimizde halen kullanılmakta olan acugraph cihazı ile vücudumuzdaki meridyenlerin üzerinde bulunan akupunktur noktalarının enerji seviyelerini ölçeriz. Bu noktalardaki enerji seviyeleri beklenenden düşük veya yüksekse, hastayı buna yönelik akupunktur tedavi programına alırız. Uygulanacak tedavide vücudumuzdaki akupunktur noktalarına tek kullanımlık iğneler takılmakta ve bunlar aracılığı ile vücuttaki bozulmuş olan enerji (yin/yang) dengesi yeniden sağlanmaktadır.
Sonuçta, mevcut rahatsızlığı nedeniyle uzun seneler egzama ilacı kullanmak zorunda olan hastalar, kliniğimizde uygulanan biyorezonans ve akupunktur yöntemlerinin birlikte uygulanması ile kısa sürede sağlığına kavuşur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Recep Çelik - Mesaj Gönder

# Egzama

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber