Eğitim fakültelerinin 2. öğretimleri kapanıyor!

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, NTV'nin sorularını yanıtladı. Şişman, 'önümüzdeki öğretim yılından itibaren eğitim fakülteleri programları tamamen birinci öğretim programları şeklinde sürdürülecek.'' diyerek eğitim fakültelerinin 2. öğretimlerinin kapanacağnın işaretini verdi.

YÖK, atanamayan öğretmen sayısı 400 bini bulunca, sayının artmaması, sorunun daha da büyümemesi için önemli bir adım attı. Buna göre eğitim fakültelerinde ikinci öğretimler kapanacak. Bu yıl sadece 15 bin kişi formasyon alabilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), atanamayan öğretmen sayısının 400 bini bulması üzerine pedagojik formasyon eğitimine ilişkin tarihi bir adım attı.

Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim dönemi sona eriyor. Üniversitelere verilen pedagojik formasyon kontenjanı azaltılıyor.

Çalışmanın başındaki isimlerden YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, NTV'nin sorularını yanıtladı: ''Bu öğretim yılından itibaren biz eğitim fakültelerinin kontenjanlarını yüzde 10 oranında düşürdük. Önümüzdeki süreçte de tedrici olarak eğitim fakültelerinin kontenjanlarını aşağıya çekmeyi düşünüyoruz. Bunun yanında önümüzdeki öğretim yılından itibaren eğitim fakülteleri programları tamamen birinci öğretim programları şeklinde sürdürülecek.''

15 bin pedagojik formasyon kontenjanı açıldı

Pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölüm sayısı 300'lere yükselince, YÖK kontenjanlarda da ciddi bir kısıtlamaya gitme kararı aldı. Bu yıl sadece 15 bin kişi formasyon alabilecek.

Şişman bu konuda ise şunları söyledi: ''Eğitim fakültelerinde yaklaşık 30 alanda öğretmen adayı yetiştirilmekte oysa Milli Eğitim Bakanlığı 89 alanda öğretmen ataması yapmakta. Bu alanlara başvurabilecek lisans programı sayısı ise 300-400. Dolayısıyla biz kurul olarak ümit tacirliği yapmak istemiyoruz.''

15 bin kontenjanı 90 üniversite, fizik, kimya, biyoloji, felsefe gibi istediği alanlarda kullanabilecek. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, önümüzdeki dönemde pedagojik formasyonun sadece lisansüstü düzeyde verilmesine ilişkin bir çalışma yürüttüklerini de açıkladı: ''Yakın dönemde en az yüksek lisans derecesine sahip olan öğretmen adayları yetiştirmek temennimiz.''

#

12 Kas 2015 - 14:45 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber