Egemenlik hakkı verilir mi?

"

CUMHURİYET

yönetiminin özünü ifade eden tek cümle nedir?" derseniz, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!'' derim.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, bu tanımlamanın umarım farkındasınızdır; burada bir meclisten söz ediyoruz, Türkiye'nin büyük millet meclisinden, Türkiye'nin her tarafından gelen ve Türk milletinin vekillerinden, temsilcilerinden oluşan büyük meclisten.
İşte bu meclisin duvarlarında bu hüküm vardır: "Egemenlik kayırsız şartsız milletindir!"
TBMM üyeleri oradaki varlıklarını 'Türk milletinin temsil etmek için millet tarafından vekil seçilmelerine' borçludurlar, meclisin her üyesi ülkemizin bir yerinin vekaletini taşımakta ve bu vekaleti de seçimle halktan almaktadır.
TBMM'nin her üyesi halka karşı sorumludur, devlet ile halkın arasında bir bağdır.
Halk sorunlarının çözümünde vekillerinden çare sormakta, vekiller de halkın sorunlarının çözülmesinde kendisini hem sorumlu hem de görevli addetmektedir.
Buna karşın 12 Eylül yönetimi ardından gelen yönetimler sistemi sürekli olarak tırtıkladılar, aşındırdılar, sistemi bilerek ve isteyerek milletin egemenliğinden, 'lider' egemenliğine taşıdılar.
Görünüşte değişen bir şey yokmuş gibi olsa da, esas olarak ülkemizi bir avuç lider şekillendirir, bir avuç lider ve çoğu kere her biri tek başına ülkemizin kaderine yön verir oldu.
Bu dönemde ne halkın iradesini yansıtan uygulamalar hayata geçirildi, ne de halkın iradesi önemsendi.
Siyasal partileri yöneten bir avuç ve muhteris yetersizler grubu cumhuriyet yönetimimizi cumhuriyetten başka her şeye benzer hale getirdiler, ülkemizi 'yaşayan kuklalar' ülkesi yaptılar.
Bunun en açık örneğini mevcut cumhurbaşkanının yasalarla kendisine verilen yetkileri ihlal ederek, hem anayasa hem de yasa dışı fiillerle ülkeyi yönetmesinde gördük.
Partiler üstü bir cumhurbaşkanı olarak devletimizi temsil ve milletimizin tamamını kucaklamayı değil, partili bir cumhurbaşkanı yetkileriyle donanmış, ülkeyi yönetmekte ısrarlı ve muhalefete karşı -ki, bu aslında Türk milletine karşı olmak demektir- saygısız biri olmayı seçmiştir.
Bundan böyle TBMM ülkenin her yerinden gelen, milletimizin vekaletine sahip temsilcilerden oluşan bir meclis olmayacaktır.
Ne sizden vekalet isteyen olacaktır, ne de sizi temsil etmek isteğinde bulunan biri bulunacaktır.
Bundan sonra halkın seçme ve seçilme hakkı da iradesi de olmayacaktır.
Bunun yerine her tarafta liderlerin adamları olacak, TBMM liderlerin adamlarınca doldurulacak, fakat hiç birinin halka karşı ne sorumluluğu olacak, ne de halkı temsil edeceklerdir.
Onların her biri liderlerine bağlı, liderlerinin emirlerinde ve hizmetinde olan 'teftiş fırçaları'na dönecektir.
Halk da kendisi için lütfedilenle yetinmek zorunda kalacak, talepkâr olamayacaktır.
Seçimler yapılarak minareye kılıf uydurulsa da, seçimlerin liderlerin adamlarının onaylanmasından öte bir değeri de olmayacaktır.
Halk, seçme ve seçilme hakkını kaybedecek, sadece onaylayan bir konuma düşecektir.
Böylelikle halkın egemen gücü artık yok edilmektedir ve yapılmak istenen de işte tam olarak budur.
Sadece bu değişiklik bile cumhuriyetin ocağına incir ağacı dikmeye yeter.
Yandaş yazarların biri bunu açıkça yazmıştı, görenleriniz olmuştur; ''Padişahlık isteyemediğim için başkanlık istiyorum.''
Aynen bunu yazdı, demek istedikleri şu; Biz aslında cumhuriyeti kabul etmiyoruz, istediğimiz yönetim şekli halkın egemenliğine dayanan bir yönetim değildir. Biz padişahlık isteriz, ama bunu dile getiremiyoruz, söyleyemiyoruz.
Size açıkça soruyorum: Hür ve bağımsız yaşamak yerine kul olmayı ister misiniz?
Size açıkça soruyorum: Başı dik, alnı açık, sırtı pek ve özgür yaşamak yerine kul köle olmak ister misiniz?
Size açıkça soruyorum: İnsanca yaşamak, egemen kalmak yerine bir böcek gibi ezilmek ister misiniz?
Size açıkça soruyorum: Bu anayasa değişikliğinin halka getirdiği en küçük bir iyilik var mıdır?
Hayır, hayır, hayır!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yusuf Kileci - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber