Yasa dışı göçe Türkiye örneği

AB, Afrika ülkelerinden gelen yasa dışı göçü sınırlamak için Türkiye'yle yapılan anlaşmaya benzer anlaşmalar yapmayı tartıştı

AVRUPA Birliği liderleri dün yaptıkları toplantıda, Afrika ülkelerinden gelen yasadışı göçü sınırlamak için çabalarını artırmayı kararlaştırdılar.
Her yıl tehlikeli deniz yolculuklarında binlerce kişinin öldüğü "Akdeniz güzergahı" üzerinden geçişlere karşı Avrupa Birliği, Afrika ülkeleri ile ticaret ve yatırım anlaşmaları yapmak istiyor.
AB, Türkiye'den geçerek Avrupa'ya giden göçmen sayısının, Türkiye ile geçen yıl varılan anlaşma sayesinde azaldığını ve Afrika ülkeleri için de benzer bir sonuca ulaşılması gerektiğini belirtiyor.
Mart ayında varılan söz konusu anlaşma Türkiye üzerinden göçü çok düşük bir sayıya indirmesine rağmen, Afrika'dan İtalya'ya geçen göçmen sayısı bu yıl boyunca artış gösterdi.
'Sorun sadece para değil' Almanya Başbakanı Angela Merkel dün zirve toplantısı için Brüksel'e gelişinde, "Sorun sadece para değil, Afrika ülkelerindeki bu insanların imkanlarını ve fırsatlarını iyileştirmek ve onlara umut vermektir" dedi.
AB liderleri, mali destek karşılığında Afrika devletlerinin daha sıkı sınır kontrolleri yapmalarını ve iade edilen göçmenleri kabul etmelerini istiyor.
'Daha çok çaba gösterilecek' Liderlerin toplantı sonunda üzerinde anlaşmaya vardıkları yazılı açıklamada, "Özellikle Afrika'dan gelen düzensiz göçmen akımını durdurmak ve geri dönüşleri artırmak için daha çok çaba gösterilmesi gerekmektedir" denildi.
AB'nin dış politika sorumlusu Federica Mogherini'nin önerdiği yeni yaklaşımının önce Nijer, Nijerya, Mali, Senegal ve Etiyopya olarak beş Afrika ülkesinde denenmesi de liderlerce kabul gördü.
Mogherini bu planın ilk sonuçlarını aralık ayında yapılacak AB zirvesine sunacak.

21 Eki 2016 - 14:41 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber